Az élelmiszeripar után a lengyel gazdaság második legnagyobb ágazata az autógyártás, amely kisebb összeomlással indította az új évet - derül ki a Business Insider Polska cikkéből. Az országban tevékenykedő üzemek januárban kevesebb mit feleannyi autót állítottak elő, mint 2020 januárjában, vélhetően az ismert gond, a chipek hiánya miatt. Ugyanakkor továbbra is jól teljesítenek az autóalkatrészeket gyártó üzemek. Az akkumulátorok gyártásánál gyakorlatilag semmilyen kimaradás nem volt több mint egy éve.

Lengyelországban a legnagyobb gazdasági ág az élelmiszeripar, amelynek termelése a GDP 16 százalékát adta az elmúlt évben. Ez idén januárban sem változott érdemben. (A statisztikai hivatal adata szerint 15,8 százalék volt.) A második helyen a járműipari szektor áll, amely az idei év első hónapjában a lengyel gazdaság 10,4 százalék adta. Ez érezhető növekedés a 2020. januári 9,5 százalékkal összehasonlítva.

Az autógyártás tavaly a második fél évben kezdett magához térni a pandémia miatt bekövetkezett tavaszi ájultságából, ám ez igen lassan haladt. Ezt a gondot fejeli meg a januári visszaesés. Az ágazat összesen alig 18 ezer járművet gyártott, ami a legkevesebb tavaly június óta. Az elmúlt évben havonta átlagosan 23 ezer autó hagyta el a lengyel gyárakat, ám decemberben csak 20,5 ezer új autót gyártottak az egy évvel korábbi 29,5 ezerhez képest.