Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrák szövetségi kormány szakértőkkel vizsgáltatja meg, hogy lehetséges-e az egészségügyi dolgozókra, illetve az egész lakosságra vonatkozóan oltási kötelezettséget előírni a Covid-19-es betegség ellen - írja az ORF.at.

Alma Zadic igazságügyi miniszter elmondása szerint az Egézségügyi Miniszter által javasolt kötelezettségről folyamatosan egyeztetnek jogi szakértőkkel, és a fenntarthatóságért turizmusért felelős miniszter is megerősítette, hogy vizsgálják ennek lehetőségét. Elisabeth Köstinger elmondása szerint az oltási kötelezettség elrendelése segítene a járvány elleni küzdelemben.

Nagyobb átoltottság, mint Magyarországon

Az osztrák egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein még a hét végén jelentette be, hogy el kívánja rendelni az egészségügyi és ápolási szektorban dolgozók számára a Covid-91 elleni védőoltás kötelezővé tételét, azonban a rendelkezés konkrét végrehajtása még nem eldöntött, hogyan nézne ki. Azóta Heinz Fassman oktatásügyi miniszter is kifejezte egyetértését a lépés irányával kapcsolatban.

Ausztriában jelenleg nincs olyan védőoltás, amelynek beadása általánosan kötelező lenne, mindössze javasolt oltások vannak. Az országban eddig 6,154 millió ember kapott legalább egy koronavírus elleni védőoltást (ez a 8,19 milliós lakosság 75,1 százaléka) és 5,429 ezren kaptak másodikat is (ez 66,2 százalék). A lakosság 10,2 százaléka már a harmadik oltáson is túl van. Ezekkel a számokkal a szomszédos ország a nyugat-európai országok között sereghajtónak számít, azonban még mindig jó 6 százalékponttal megelőzi Magyarországot a második oltások tekintetében, a harmadik oltások számában azonban elmarad attól.

Teljes leállás is jöhet

Eközben sajtóértesülések szerint tekintettel a kórházak terheltségére, komolyan fontolóra veszik azt, hogy a hétfőn az oltatlanokra bevezetett kijárási korlátozásokat követően az ország teljes lezárását is elrendeljék.

A kórházak terheltsége elsősorban Felső-Ausztriában és Salzburg tartományban érte el a kritikus szinten, nem meglepő módon azokban a tartományokban, ahol a lakosság átoltottsága a legalacsonyabb. A tartományi kormányzókkal pénteken tartandó értekezleten születhet döntés az újabb lockdown-ról, amelyet elsősorban egészségügyi szakemberek szorgalmaznak, mondván, arra legkésőbb decemberben úgyis sor kerülne.

Orbán Viktor már a tavaly tavaszi első hullám alatt is hivatkozott Ausztriára, mint Magyarország víruslaborjára, mivel úgy látta akkor, hogy egy-két hét lemaradással követi a magyar járványpálya az osztrákot. Sok intézkedést ennek megfelelően hoztak meg, követve a bécsi intézkedéseket. Egészen az idén nyári időszakig valóban pár hét eltolódás volt az egyes lépések között, azonban most a magyar kormány hasonló fertőzöttségi adatok mellett egyelőre nem kíván lépni.

Csütörtök reggelre Magyarországon egyetlen nap alatt 10 265 fertőzöttet és 178 halottat jelentettek. Ausztriában 14 416 pozitív esetről számoltak be, míg 41 új áldozatot követelt a járvány.