Négy karibi országból álló csoport megállapodott abban, hogy június 30-tól legalább 200 000 dollárt kérnek az útlevelekért, ami egyes esetekben a jelenlegi ár duplája. Az országok emellett bezárják azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé tették az útlevelek kedvezményes eladását.

A befektetésen alapuló állampolgársági programok évente több mint 579 millió dollárt hoznak a Karib-térségben, és a régió néhány apró szigetországának nemzeti bevételének több mint felét teszik ki. A programokat azonban az európai és az amerikai szabályozó hatóságok vizsgálják, akik egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a bevándorlási ellenőrzések megkerülésére használják őket, és a bűnözők számára is kapuként szolgálhatnak – írja a Bloomberg

Mit tud az arany útlevél? 

Az „arany útlevelek” vízummentes belépést biztosítanak az EU-ba, az Egyesült Királyságba és más országokba, így olyan nemzetiségűek körében is népszerűek, akiknek általában beutazási engedélyt kellene kérniük.

Ezzel a programmal rendelkező öt karibi ország legalább 88 000 embernek, köztük sok kínai, orosz és nigériai állampolgárnak adott állampolgárságot egy tavalyi uniós jelentés szerint.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint a programok segíthetnek a bűnözőknek hatalmas csalások elkövetésében, valamint a bűncselekményekből és korrupcióból származó, több milliárd dollárra rúgó bevételek tisztára mosásában.

A karibi országok megállapodtak abban is, hogy megosztják egymással az információkat, független pénzügyi ellenőrzéseknek vetik alá magukat, és fokozzák az átláthatóságot. A változtatások célja, hogy eloszlassák azokat az aggályokat, amelyekkel különösen az EU rendelkezett volna ezekkel a programokkal kapcsolatban – mondta Roosevelt Skerrit dominikai miniszterelnök nyilatkozatában.

Egy távolmaradó ország alááshatja az erőfeszítéseket, ugyanis Saint Lucia, ahol 100 000 dollárért adják az útleveleket, nem írta alá a megállapodást, amely csak Dominikát, Grenadát, Szent Kitts és Nevist, valamint Antiguát és Barbudát foglalja magában.