Magyarország készen áll egy új kezdeményezés elindítására, amely lehetővé teszi a külföldi ingatlanbefektetők számára, hogy tartózkodási engedélyt kérjenek az Európai Uniós országban, hat évvel azután, hogy a hatóságok a korrupciós vádak miatt leállították a hasonló aranyvízum-programot.

A budapesti törvényhozók kedden támogatták egy "vendégbefektetői program" bevezetését, amely lehetővé tenné, hogy azok, akik legalább 250 ezer eurót (mintegy 96 millió forintot) helyeznek el helyi ingatlanalapokba vagy 500 ezer eurót (közel 192 millió forintot) fektetnek magyar ingatlanokba, 10 évre szóló, megújítható tartózkodási engedélyért folyamodhassanak – adott hírt róla a Bloomberg. 

A törvényjavaslatot Orbán Viktor miniszterelnök kormánypártja egy olyan törvényjavaslat részeként terjesztette elő, amely szerintük jobban szabályozza a nem uniós országokból érkező munkavállalók beáramlását.

A gazdasági portál megírta, hogy az ellenzéki törvényhozók bírálták a hatóságokat a külföldi munkavállalókra vonatkozó kvóták emelése miatt annak ellenére, hogy az Orbán-kormány keményen bevándorlóellenes retorikát folytat.

Magyarország 2017-ben állította le az aranyvízum-programot, amely 300 ezer euró (mintegy 115 millió forint) értékű államkötvényt vásárlóknak biztosított tartózkodási engedélyt és korlátlan utazást az EU-ban. A kezdeményezés, amely a Kínából és Oroszországból érkező bevándorlás megugrását eredményezte, azután szűnt meg, hogy a média állítólagos korrupcióról és a kérelmezők laza átvilágításáról számolt be

 – közölte a Bloomberg.