Az incidens még szerdán történt, amikor az Esbern Snare fregatt, amely november eleje óta járőrözik a térségben, megpróbált a kalózhajó fedélzetére szállni. A dán erők figyelmeztető lövéseket adtak le, mire a kalózok azonnal visszalőttek - írja az Al Jazeera.

"Egyetlen dán katona sem sérült meg, de öt kalózt lelőttek" - közölte a hadsereg csütörtökön. A tájékoztatásuk szerint a kalózok közül négyen meghaltak, egyikük megsebesült. A maradék négy kalózt a fregatt fedélzetére vitték és őrizetbe vették. A bűnözők hajója elsüllyedt.

"A dán katonák önvédelemből cselekedtek, és viszonozták a tüzet" - áll a közleményben.

A szóvivő szerint ez volt az első alkalom, hogy a fregatt tüzet nyitott a Guineai-öbölben jelenleg zajló missziója során. A Szenegáltól Angoláig tartó, 5700 kilométer hosszúságú területen, a Guineai-öbölben 2020-ban 195 kalóztámadás történt.

Ugyanebben az évben 135 tengeri túszejtésből 130 történt a térségben a Nemzetközi Tengerészeti Hivatal szerint.

A dán helikopterekkel felszerelt fregatt és 175 tengerésze "fontos feladatot lát el azzal, hogy megvédi Dánia és más országok kereskedelmi hajóit a térségben - mondta Trine Bramsen védelmi miniszter a Ritzau hírügynökségnek.

Koppenhága márciusban jelentette be, hogy a hajót az övezetben való járőrözésre küldi, ahol naponta mintegy 40 dán hajó tevékenykedik. A fregatt jövő év áprilisáig marad a térségben.