Az Országgyűlés március 3-án fogadta el a Paksi Atomerőmű beruházással összefüggő adatokat 30 évre titkosító törvényt - írja közös közleményében a Transparency International, az Átlátszó.hu, az Energiaklub, a K-Monitor és a TASZ. Szerintük ugyanis a nemzet biztonságát éppen, hogy nem a gigantikus volumenű atomerőmű beruházás évtizedekre történő titkosítása szolgálja. Ezért nyílt levélben arra kérték Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, ám az államfő nem hallgatta meg a kérést.

A parlamenti képviselők egynegyede az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezte. Az alkotmánybíráknak azt kell eldönteniük, hogy a paksi beruházással összefüggő "üzleti és műszaki adatok, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló adatok" megismerhetőségének nemzetbiztonsági megfontolásokból 30 évre történő kizárása összeegyeztethető-e Magyarország Alaptörvényével.

A civil szervezetek szerint nem, így az álláspontjukat és a részletes szakmai érveiket amicus curiae levél formájában az Alkotmánybírósággal is megosztották.