Mint ismeretes a Népszabadságot kiadó Mediaworks szombat reggel bejelentette, hogy felfüggeszti a napilap print és online verziójának a kiadását. A döntést gazdasági okokkal magyaráztak, ám azóta a Népszabadság újságírói többször is kétségüknek adtak hangot ezzel kapcsolatban és politikai okokat emlegettek.

A Kossuth téren már több ezer ember gyűlt össze, az egyik megszólaló szerint semmiképpen sem lehetett üzleti döntés a lap felfüggesztése mögött, hiszen "ha a háromezres példányszámú Magyar Idők meg tud élni, akkor a közel 40 ezres Népszabadságnak is meg kellene".

"Abban a helyzetben vagyunk, hogy a magyar nép vezetői a magyar nép ellenségei. Abban a helyzetben vagyunk, hogy ezt még el sem lehet mondani az újságban, folyóiratokban, a színpadokon, a filmekben, rövidesen vége a magyar sajtószabadásgnak, szólásszabadásgnak, amennyiben hagyjuk. 28 éve járok tüntetni a térre. Nem mentünk olyan nagyon sokra. Itt az ideje annak, hogy a sajtó és szólásszabadságért, demokráciáért zajló évtizedes küzdelem eredményt hozzon. Az, ami ma történt, az disznóság" - mondta a HVG tudósítása szerint a téren Tamás Gáspár Miklós.

Hargitai Miklós, a lap munkatársa szerint "mi is rosszul jártunk, 80 emberről és a hozzátartozóikról van szó, de igaziból ami a legijesztőbb, hogy nagyon pici területekre húzódik vissza a sajtószabadság. Amiket a Népszabadság kiásott, és végighullámzott a médián, ezeket a sztorikat lehet senki más nem fogja kiásni. Félek tőle, hogy így lesz"

Többen skandálták, hogy "Népszabadság", "Demokráciát", "Disznóság", "Nem hagyjuk", "Orbán, takarodj", illetve "Szabad ország, szabad média".

A szervezők megköszönték az egybegyűlteknek, hogy eljöttek, majd közölték, hogy tartsanak még egy tíz perces tiltakozó demonstrációt a Népszabadságért, majd "békében menjünk haza".

Rendőr egyelőre kevés van a helyszínen.