Az Energiaügyi Minisztérium (EM) Facebook-oldalán megjelent videóban az államtitkár azt mondta, hogy a családok rezsivédelme mellett a hazai vállalkozások versenyképességét is kiemelt ügynek tartja a kormány, ennek jegyében pedig már számos intézkedéssel javították az energiahelyzetüket.

Ehhez jön hozzá, hogy januártól a érdemben csökkentik villamos energia rendszerhasználati díjakat, ezzel együtt pedig több tízezer közepes- és nagyfogyasztó vállalat rezsiterheit.

Az új díjszabásban kilowattóránként 4 forinttal lesz olcsóbb a rendszerhasználat, ami 23 százalékos tehercsökkenést jelent átlagosan a felhasznált mennyiségekre kalkulálva.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy emellett az energiakereskedőjükkel megkötött kereskedelmi szerződésük függvényében további árcsökkenést is tapasztalhatnak a vállalatok a tavalyi évhez képest. Ezen túlmenően pedig jelezték korábban, hogy célzottan ösztönzik a cégeket energiatárolók létesítésére, melyben rendszerhasználati és csatlakozási díjkedvezményekkel teszik érdekeltté a vállalkozásokat.

A régi napelemeseknek sem lesz könnyű, de igazán rossz idők jönnek a jövőre szerződőkre

Januártól a régi napelemeseknek jön a havi szaldó, míg az új beruházók már bruttó elszámolásba kényszerülnek. Hogy ez árban mérve mekkora változást fog hozni, azt a Villanyautosok.hu példák segítségével szemléltette.