A közelmúltban Lantos Csaba energiaügyi miniszter TikTokon megerősítette azt a pletykát, hogy 2024. januártól a régi napelemeseknek az eddigi éves helyett havi szaldós rendszer lép életbe. A jövő évtől szerződők bruttó elszámolásba kerülnek, amelyet a Villanyautosok.hu kiszámolt, hogy mennyibe fog mindez kerülni.

A pontos részletek egyelőre nem ismertek, így a jelenlegi áramdíjakból tudtak kiindulni. Jelenleg éves 2523 kWh fogyasztásig 37, felette 70 forintot fizetünk az áramért (energia + rendszerhasználati díj). Aki a napelemes túltermelését eladja a szolgáltatónak körülbelül 5 forintot kap érte.

Gyakorlatban így néz ki a változás

A Villanautosok.hu számításai átlagcsaládokat vizsgáltak. Példának egy budapesti családot vettek, akik gázzal fűtenek, nincs elektromos autójuk, csak egy átlagos ház átlagos elektromos energiafogyasztását fedeznék napelemmel. Ha feltételezzük, hogy a havi elektromos energiafogyasztásuk 300 kWh, akkor havi 14 070 forintos, azaz éves 168 840 forint villanyszámlát fizetnének. Így az éves szaldó 0 forint lenne. 

Azonban pár éve vásároltak egy a fogyasztásukat éppen lenullázni képes, 3 kWp teljesítményű napelemes rendszert, így jelenleg nem fizetnek villanyszámlát. 

Januártól azonban az éves helyett havi szaldóba kerülnek. Az eddigi nulla forint helyett tehát januártól 20 928 forintot fizetnek majd évente, amíg az árak és a feltételek nem változnak – a számolások folyamatáról a lap átlátható táblázatokat készített. 

Bruttó elszámolással a következő lesz a helyzet

Ha a példában szereplő család a jövő évtől telepítene napelemet, már bruttó elszámolásba kerül majd. A számításnál azt feltételezzük, hogy a termelésüknek az ötödét képesek azonnal, házon belül felhasználni.

A számítás készítői abból indultak ki, hogy havonta a fogyasztásunk 210 kWh alatti részéért 37, felette 70 forintos árat fizetünk, és ugyanígy minden hónapban a visszatermelésünk 210 kWh alatti részére 5, felette pedig 38 forintos átvételi árat kapunk.

Mivel a termelés ideje nem esik egybe a felhasználáséval, amikor felhasználják ezt az áramot 37 vagy 70 Ft/kWh díjat fizetnek érte, amikor visszatermelnek 5/38 forintot a szolgáltató fizet kilowattóránként. Ebben az esetben a család éves villanyszámlája 81 428 forint lesz, azaz bruttó elszámolás esetén a jelenlegi tarifákat alapul véve nagyjából felezhető az eredeti villanyszámla.

Egyéb esetek

Egy példának vett villanyautós, napelemes rendszerrel rendelkező család ha januártól havi szaldós elszámolásba kerül, a 0 forintos éves számla helyett 40 000 forintot fizethet majd. A bruttó elszámolás esetében azonban ennél jóval nagyobb ráfizetésre számíthatnak, az éves villanyszámlájuk ugyanis 197 000 forint lesz.