Alig egy hét maradt hátra abból a határozott idejű szerződésből, amely szerint a kis- és középvállalkozások a rezsicsökkentésnek köszönhetően hatósági áron vásárolhatják az áramot. A kormány nem írta a fel a kéménybe, de sok kis- és középvállalkozó jövő péntektől kiesik a kedvezményezettek közül, azonban a mikrovállalkozások továbbra is élvezhetik a rezsicsökkentés előnyeit.

Pénteken pedig már több szolgáltató honlapján meg is jelentek az igényléshez szükséges dokumentumok. Tisztázzuk, hogy pontosan mi a teendő, mi ér vényes a katások, mi a helyzet, ha valakinek a lakcímén van a vállalkozása!

Nem kell félnie a katásoknak a rezsicsökkentés miatt

Gyakori tévhit, hogy a kata-s vállalkozók, akik a lakhelyükre jelentik be a vállalkozást, a továbbiakban már nem jogosultak csökkentett áron vásárolni az áramot és a gázt. Pedig a jogosultság nem a székhelyen múlik, hanem azon, hogy a vállalkozó annak idején magánszemélyként, vagy vállalkozásként kötött szerződést a szolgáltatóval.

„Ha a szolgáltatóval vállalkozóként kötött szerződést, és megfelel a jogszabályi kritériumoknak, akkor továbbra is kedvezményes árat fizethet, és nincs teendője. Ha a vállalkozás mérete, vagy a csatlakozási teljesítménye illetve kapacitása meghaladja a limitet, akkor viszont nyilatkoznia kell, hogy már nem veheti igénybe a hatósági áras fogyasztást” – válaszolta a Napi.hu kérdésére Turay Diána, a Könyvelő-Net társalapítója.

Ahhoz, hogy a vállalkozások „beleférjenek” a rezsicsökkentés feltételeibe, az átlagos háztartási fogyasztás másfél-kétszeresét használhatják fel. A határérték az áramnál 4606 kWh/év, a földgáz esetében pedig 1489 m³/év, és trükközni sem lehet: az összes felhasználási hely összes fogyasztása együttesen sem haladhatja meg ezeket. Gépjavító műhelyek tehát nem élhetnek a rezsicsökkentéssel a teljes fogyasztásukra vonatkozóan akkor sem, ha csak négy ember dolgozik egy helyen, hiszen ez a szakma ennél jóval több energiafogyasztással jár. A kapacitás sem mindegy, hiszen háromszor 63 amper feletti, illetve 20 m³/óra feletti csatlakozási teljesítménynél már nem jár a rezsicsökkentés.

Milliárdosoknak sem jár

Eddig a 670/2021-es kormányrendelet volt az, amely szerint a vállalkozások határozott idejű szerződéssel csökkentett áron kapják az elektromos áramot. Ennek értelmében a 10 fős, vagy annál kisebb kkv-k, amelyeknek 4 milliárd forint alatt maradt az éves nettó árbevételük, vagy mérlegfőösszegük, hatósági áras rezsit fizettek. Ez változik jövő csütörtök, azaz június 30-a után. Ezentúl csak a mikrovállalkozásoknak jár a hatósági áras áram és gáz, legfeljebb 10 főig és

2 millió euró (800 millió forintos) éves árbevételig, vagy mérlegfőösszegig.

Turay is megerősítette, hogy a jelenlegi jogszabályba jóval kevesebb vállalkozás tartozik, hiszen azok a cégek, amelyeknek éves bevétele 2 millió euró (800 millió forint) és 4 milliárd forint között van, többé már nem kedvezményezettek.

„Ha a szolgáltatási szerződést a vállalkozás nevére kötötték, akkor nincsen kiskapu: a szolgáltató bármikor jogosult ellenőrizni a jogosultságot és akik nem felelnek meg a jogszabály kritériumainak és továbbra is hatósági áron vásárolnák az áramot és a földgázt, komoly szankciókra számíthatnak. Ha nem nyilatkoznak július 1-jéig a szolgáltató felé, és kiderül, hogy jogtalanul veszik igénybe a hatósági áras áramot, vagy gázt, akkor az adott hónapra vonatkozó átlagos piaci ár kétszeresének, de legalább az alkalmazott egyetemes szolgáltatási egységár ötszörösének megfelelő egységáron számolnak el. Nem csak magasabb árat fizetnek, hanem azt is kockáztatják, hogy lekapcsolják a szolgáltatást” – mondta lapunknak Turay.