A törvényjavaslat lehetővé teszi olyan különleges gazdasági övezetek létrehozását, amelyek előmozdítják munkahelyteremtő és -megtartó, a nemzetgazdaság stabilitása szempontjából jelentős beruházások gyors és hatékony megvalósítását speciális szabályozási környezet kialakításával, biztosítják a gazdasági térség vonzóvá tételét, fejlesztését, az infrastrukturális feltételek megteremtését - olvasható a törvényjavaslat indoklásában, amelyről elsőként az ATV számolt be.

A parlament honlapján közzétett törvényjavaslat szerint a kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt, a megye jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű, legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilváníthatja különleges gazdasági övezetté.

Az ilyen gazdasági övezetben a települési önkormányzat feladat- és hatásköreit - az anyakönyvi feladatok kivételével - a jövőben a megyei önkormányzat látja el.

A gazdasági övezetekben a helyi adókat a helyi önkormányzat helyett a megyei önkormányzat állapítja meg (települési adót viszont nem vezethetnek be a megyei önkormányzatok). A helyiadó-bevételt is a megyei önkormányzatok osztják szét a megyében megvalósuló fejlesztések és az ott működő szervezetek és települések működésének támogatására, illetve az adóbevétel legfeljebb 3 százalékát a megyei önkormányzati feladatok ellátásával kapcsolatos működési költségekre is felhasználhatják.

A helyi önkormányzatok helyett a megyei önkormányzatok lesznek a kijelölt gazdasági övezetekben a közterületek, közparkok és közutak tulajdonosai. A közutak üzemeltetésére és fenntartására a megyei önkormányzatok az állami közútkezelővel köthetnek szerződést.

A törvény a parlamenti elfogadást követően a kihirdetés utáni napon lép hatályba.

Gödtől már elvették a 20 százalékát

A kormány április közepén, a járvány miatti veszélyhelyzetben rendelettel már különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung SDI akkumulátorgyárának területét. Ezzel elvették a várostól a területének 20 százalékát, a helyi adó átirányításával pedig a költségvetésének mintegy harmadát - közölte Göd momentumos polgármestere, aki a Momentum pártelnökével együtt bejelentette hétfőn, hogy alkotmánybírósági panaszt tesznek az önkormányzat nevében a várostól elcsatolt területek miatt. Aránytalan és diszkriminatív a kormány rendelete - írta a párt közleényében.

"A szabályozással a cél Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségei gazdasági fejlődésének előmozdítása, a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenység folytatására. Az ilyen tevékenységből származó gazdasági eredmények az eddigiekhez képest nagyobb körben teszik majd lehetővé a térségben élő lakosság életminőségének javítását" - olvasható a kormány javaslatának indoklásában.

A kormány a járványhelyzetre hivatkozva elvonta az önkormányzatoktól a gépjárműadót, és a parkolási bevételt a parkolás ingyenessé tételével. A turizmus leállásával a települések idegenforgalmi adóból származó bevétele is csökken. Eközben a járványellenes védekezéshez, az idősek szociális ellátásához nem kaptak kormányzati támogatást az önkormányzatok.