A több, mint másfél évtizede húzódó Vért-agónia újabb felvonását az indokolja, hogy a társaság a szénbányászati szerkezetátalakító támogatásnak (az úgynevezett szénfillérnek) köszönhetően hiába zárta nyereséggel a tavalyi évet, idén az első félévben már újabb ötmilliárdos veszteséget és vastagon negatív saját tőkét mutathatott ki. Ezt pótolja a legfeljebb 8 milliárdos elengedett hitel. Az MVM-től nem túlzottan nagy áldozat a mostani döntés, a pár éve nyújtott 12 milliárdos hitel zömét tavaly már amúgy is leírta.

A Vért 2011-2014 között az áram árába beépített szénfillérekből (ezek mértéke idén 19 fillérről 8 fillérre csökkent, de elvileg jövőre visszaáll a korábbi szintre) csaknem 23 milliárd forinthoz jut. Ez fedezi a jövő év végéig a működés veszteségeinek zömét, ám ha 2020-ig tovább működne az erőmű - amely azt az Oroszlány városával 1996-ban aláírt hőellátási szerződés alapján várható lenne - a veszteség további akár 40 milliárddal is nőne. Az MVM ezért azt tervezi, hogy biomassza tüzelésű fűtőművel épít Oroszlányban, amely 2015 elejétől biztosítja a 4800 lakás és a helyi ipari park fűtését. A beruházás 2020-ig a legrosszabb esetben mintegy 6 milliárddal terheli meg a cégcsoport kasszáját, ez azonban még mindig a kisebbik rossz. (Bár lehetséges, hogy az egy oroszlányi családra jutó 1,25 millió forintból az érintettek maguk is szívesen megoldanák a fűtést...)

A tervezett fűtőmű ügyében még nem döntött a közgyűlés. A 99,9 százalékban állami kézben lévő energetikai holding eddig már legalább huszonöt közgyűlésen foglalkozott az egyik korábbi vezérigazgatója megfogalmazása szerint nem annyira erőműként, inkább szociális foglalkoztatóként működő Vért ügyeivel, ám a történet folytatódik. Az oroszlányi és mányi rekultivációra 2020-ig egyes számítások szerint még legalább 26 milliárdnyi - jórészt állami- pénzt kell elkölteni. A holnapi bányásznapi ünnepség ezek szerint még nem az utolsó lesz a Vértnél.

Korányi G. Tamás, a Napi.hu főszerkesztője az MVM részvényese

Tőkeemelésre készül az MVM

A Napi.hu részvényi forrásból úgy értesült, hogy az E.On földgáz-üzletágának megvásárlásához szükséges összegek előteremtése céljából az MVM mintegy 71 milliárd forinttal emeli jelenlegi, 200 milliárd forintos alaptőkéjét. A tőkeemelés a szükséges 870 millió eurós vételár mintegy 30 százalékát biztosítja. Az emelést lényegében a fő tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. biztosítja, ám a kisrészvényesek elől sincs elzárva a részvételi lehetőség. Mivel az emelés összegére a vételár szeptember végi kifizetése miatt mielőbb szükség van, a pénzt az MNV Zrt. tulajdonosi hitel formájában előre odaadja, az majd a tőkeemelés megszavazása, illetve cégbírósági bejegyzése után konvertálódik - kamattal számolva- részvényekké. Az MVM Zrt. emelés utáni, 271 milliárdos jegyzett tőkéje a termelő szférában hazai rekordnak fog számítani, hiszen még a Mol és a Magyar Telekom jegyzett tőkéje is alig haladja meg a százmilliárdos értéket.