Közel ötszázzal kevesebb név szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) utolsó közzétett, 2020 negyedik negyedéves, magánszemélyeket felsoroló adóslistáján, mint a megelőző három hónapban. A hatóság azoknak a nevét és lakcímét hozza nyilvánosságra - egyfajta szankcióként - negyedévente, akiknek a nyilvántartása szerint 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 10 millió forintot meghaladó adótartozása van. A gazdálkodó szervezetek 100 millió forintnál nagyobb adótartozással (ami meg nem fizetett adóból és jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatásból jöhet össze) kerülnek szégyenlistára.

A legutóbbi listán 2398 magánszemély neve olvasható, közülük 615-en egyéni vállalkozóként halmoztak fel adóhátralékot. Ismerős nevek is előtűnnek a felsorolásból, köztük van Hurtyák Róbert, aki a néhány év alatt dugába dőlt vállalkozás, a magyar Sólyom légitársaság egyik alapítója volt 2013-ban; ő akkoriban az egyik tulajdonostársa szerint "hússal üzletelt" Iránban, Ománban és a környéken. Hurtyáknak jelenleg nincs hatályos céges kapcsolata, vállalkozásainak többsége felszámolással megszűnt - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

Továbbra is szerepel a NAV nyilvántartásában Bíró Ica egykori modell és fitneszedző, Dobrai Sándorné, a karcagi "bróker" Marcsika, Fischl András, Frabato néven ismert mágus, N. Forgács Gábor operatőr-rendező, Volkova Ekaterina divattervező (a volt gázkereskedő Emfeszt vezető Góczi István felesége).

Cserélődnek a nevek

A megelőző negyedévhez képest lekerült az adóhátralékosok listájáról Berki Krisztián médiaszereplő, aki korábban többedrendű vádlottként belekerült egy adócsalós, számlagyáros ügybe (mint fiktív számlát vásároló), amelyben tavaly beismerte a bűnösségét. Szintén kikerült a nyilvántartásból az üzletember Töröcskei István neve, akit a felszámolás alatt álló Széchenyi Hitelszövetkezet egykori igazgatósági elnökeként hűtlen kezeléssel vádol az ügyészség, és az egyik gyanúsítottja a Széchenyi Bankkal kapcsolatban hatmilliárdos károkozás miatt folytatott nyomozásnak.

Listán van a budapesti lakcímmel rendelkező Philippe Beurtheret, aki 2015 és 2019 között a francia hátterű Ceetrus Hungary Kft. (korábban Immochan Magyarország) ingatlanfejlesztő és üzemeltető cég ügyvezetője volt. Az Auchan Korzókat (üzletsorokat) is üzemeltető cég beruházásában készült el 2018 végén, a helyi önkormányzattal együttműködésben a kecskeméti Boróka Park lakópark első üteme, az Auchan áruház és a Neumann (volt Pallasz Athéné) egyetem közötti területen. Ekkor a fejlesztésre létrehozott cég élén is Beurtheret állt.

Az adóslistán 40, doktori címmel rendelkező személy neve is olvasható; továbbá mintegy négy tucat ukrajnai, romániai és szerbiai lakóhelyű személy is fent van, akiknek bottal ütheti a nyomát a NAV. (A legtöbb cím kárpátaljai.) Több tucat magyarországi címmel nyilvántartott külföldi személy neve is szerepel a listán, főként ázsiaiak.

Berkinek nincs magyarországi cége

A szégyenlistáról lekerült Berki Krisztián ellen a közelmúltban ismét vádat emelt az ügyészség közúti veszélyeztetés és rongálás miatt, a vád szerint Berki három évvel ezelőtt büntetőfékezéssel megállásra kényszerített egy utasokat szállító BKV buszt, aminek vezetője a vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést. (Az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést kért a celebre.) A cégadatokban korábban tatabányai és budapesti, néhány éve már floridai címmel (ami egy ipartelep címe) szereplő Berkinek több hazai vállalkozása is volt, köztük vendéglátós, tanácsadó, műsorgyártó, kereskedő, de csúfos véget értek: a bíróság kényszertörléssel vagy felszámolással elrendelte a megszüntetésüket. Berki jelenleg nem érdekelt magyarországi cégben, a 2019-ben közel nettó 100 milliós forgalmat bonyolító B&B Media Group Kft.-ben az apja és a felesége a tulajdonos. E vállalkozásnak a vendéglátás mellett több bejegyzett tevékenysége van, többek közt "egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység", előadóművészet, csomagküldő és internetes kiskereskedelem, rakománykezelés, épülettakarítás, épület és út építése, személybiztonsági és reklámügynökségi tevékenység, élelmiszer nagy- és kiskereskedelem, növény és bútor kiskereskedelme. Berki rövid focis pályafutás után az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójaként lett ismert, majd bulvár-szerepléseivel és költekező életmódjáról híresült el.

Még nyilvántartják Hajdú cégét

A 100 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó gazdasági szervezetek között van még Hajdú Péter egykori műsorgyártó cége, a Frizbi Entertainment Kft. is, amely több százmilliós kárt okozott a központi költségvetésnek azzal, hogy fiktív számlákkal próbálta adófizetési kötelezettségét csökkenteni. A büntetőügy tavaly decemberben megegyezéssel zárult, Hajdú, aki ügyvezető-tulajdonosa volt a cégnek, "megtérítette" a kárt, így 1 év 6 hónap - négy évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel és 5 milliós bírsággal megúszta az adócsalást. A műsorvezető-producer decemberben azt mondta a Blikknek, hogy közel 300 millió forintot befizetett, ezzel lezártnak tekinti az ügyet, és mivel nem tiltották el a cégvezetéstől és a közügyektől (előzetesen mentesítette a bíróság), maradhat a Media Vivantis Zrt. vezérigazgatója. Ez a cég működteti a Life és Ozone televíziós csatornákat, a tulajdonosa Kelemen Beatrix, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos volt felesége.

A Frizbi Entertainment 2020 első negyedévében került fel a jelentős összegű adóhiányosok szégyenlistájára, 494 milliós adóhiánnyal és 314 milliós bírsággal. A cég tavaly szeptember vége óta felszámolási eljárás alatt áll, ám vele szemben a NAV-nak még - a 2020. december 31-i állapotot mutató adóslista alapján - volt/van követelése.

NAV Évkönyv 2019
NAV Évkönyv 2019
Kép: NAV

Hullanak az adósok

A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező szervezetek listáján 1324 név olvasható, míg az előző negyedévben ennél több, 1463 szervezetnek volt nem rendezett, el nem évült adótartozása. Az utolsó listán mindössze 208 olyan cég van, amely még működik, és lenne esély behajtani rajtuk a tartozást. A többi szervezetnek viszont már elindult a megszüntetése: 475 társaság kényszertörlés, 626 felszámolás és 15 végelszámolás alatt áll.

A tavaly év végi állapotot mutató adóslistán szerepelnek a hazánkban eddig reklámadót nem fizető Facebook és Google technológiai vállalatok írországi cégei is. Varga Judit igazságügyi miniszter 2021 februárjában írta ki a Facebook-oldalára, hogy "a Facebook 3,8 milliárd forint reklámadót fizetett be a magyar költségvetésbe, ezzel eleget tett közteherviselési kötelezettségének". A miniszter hozzátette azt is, hogy "mostantól joggal feltételezhetjük, hogy a tech cégek is a törvényes működés mellett köteleződtek el".

Jobb sorsra érdemesek

Idén januárban felszámolási eljárás alá került a - korábban már egy csődeljárást túlélt - szombathelyi Styl Fashion Ruhaipari Kft., amely 2019 óta fent van a nagyadós listán. A cég a közel 70 éves múltra visszatekintő helyi ruházati vállalat utódjának, a szintén felszámolás alatt álló Styl Ruhagyár Rt.-nek a vagyonát vásárolta meg 2015-ben, és vette át a dolgozókat, ehhez - a munkahelyek megőrzése érdekében - másfél milliárdos állami és önkormányzati támogatást is kapott. A cégadatokból azonban az látszik, hogy a Styl működését nem sikerült rentábilissá tenni, a bérmunkából származó exportbevétel jelentősen csökkent 2016 és 2019 között, az éves nettó árbevétel kétmilliárdról egymilliárd alá esett, az éveket több százmilliós veszteséggel zárták.

A tavaly július óta felszámolási eljárás alatt lévő, debreceni orvosi eszközgyártó Dispomedicor Zrt.-nek is tetemes tartozása van a NAV-val szemben. A vállalatot a kormány stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánította, így az állami felszámolócég felügyelete alá került, amely meg is kezdte a Dispomedicor vagyonának értékesítését. A cég - amely az ország legnagyobb injekcióstű- és fecskendőgyártója volt, valamint saját fejlesztésű steril maszkok előállításával is foglalkozott - a hazai egészségügyi intézmények kifizetetlen megrendelései miatt került az elmúlt években nehéz pénzügyi helyzetbe, ami a felszámolásához vezetett – derült ki a 24.hu cikkéből.

A húsz éve működő kisújszállási Tisza Ortofém Ortopéd- és Fémtechnikai Eszközöket Gyártó Kft.-nek 2016 óta fennáll a jelentős összegű adótartozása. A betegséggel élőknek épületgépészeti elemeket és rehabilitációs eszközöket gyártanak, több éve veszteségesen.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) könyvkiadással, vendéglátással foglalkozó WJK Nonprofit Kft.-jén is százmilliónál nagyobb adótartozást hajtana be a NAV. A kiadó évek óta veszteséges, 2014-ben mindössze 24 millió forint bevétele volt, a kötelezettségállománya meghaladta a 220 millió forintot. A MET számláit idén februárban a NAV 246 milliós követeléssel terhelte meg, amely a szervezet intézményeinek bérkifizetéséhez kapcsolódó járuléktartozás és annak késedelmi büntetése. A NAV az inkasszót később visszavonta 2021. május 31-ig. A MET-től egy tíz évvel ezelőtti törvénymódosítással elvették az egyházi státuszát, így állami támogatást nem kap, az általa fenntartott szociális és oktatási-nevelési intézmények fenntartása veszélybe került. (Idén azonban visszakapták technikai számukat, így fogadhatnak egyházi 1 százalékos szja-felajánlásokat, az Oltalom Karitatív Egyesületük pedig a civil szervezeti 1 százalékot.)

Egy cégtől 4,5 milliárdot hajtanának be

A NAV 2020 negyedik negyedévében összesen 79 adózóval (36 magánszeméllyel és 43 vállalkozással) szemben állapított meg jogerős határozatban jelentős összegű adóhiányt, ami magánszemélyeknél 10 millió, szervezeteknél 100 millió forintnál nagyobb adóhiányt jelent. Az adózók összes megállapított adóhiánya 16,2 milliárd forint volt, a kiszabott bírságok és késedelmi pótlékok összege 19,2 milliárd forint. A lista éllovasa a budapesti székhelyszolgáltatós címre bejegyzett Stone Wall Build Invest Kft., amelynél 2,3 milliárdos adóhiányt tártak fel és 1,2 milliárd forint bírságot szabtak ki. Az öt legnagyobb adós között két magánszemély is volt, egyenként több mint 700 milliós adóhiánnyal - minderről bővebben itt olvashat.

Trükköznek, eltűnnek

Az adóslistás cégek között nagy számban vannak egy-két évig jelentős árbevételt elkönyvelő, nagykereskedő cégek, illetve már bevétellel nem rendelkező, beszámolót be nem nyújtó, közterheket nem fizető vállalkozások. Ezeket gyakran alapításukkor vagy - a "papíron" forgalmas - egy-két év után székhelyszolgáltatós címre jegyzik be, magyarországi vagy határon túli lakcímmel rendelkező magánszemélyek nevére, akik a címük alapján szerény körülmények között élnek, mégis több vállalkozásban vezető tisztségviselők és/vagy tulajdonosok.

Egyenként több mint 100 milliós követelése van a NAV-nak a korábban több száz milliós előadó-művészeti tao-támogatásokat besöprő szervezetekkel szemben is: a ma már kényszertörlés alatt lévő Anonymus és Maszka Színházzal, a felszámolás alatt lévő Esztrád Színházzal és Icon Produkcióval, továbbá a Műhely Produkcióval és Sacravia Színházzal szemben.

Tavaly óta adóslistán van a konferenciaszervezéssel és létesítményüzemeltetéssel foglalkozó, 2020 júniusában felszámolás alá került SZS Kulturális Ipari és Kereskedelmi Kft. is, amelynek minősített többségű befolyással rendelkező tagja Sára Zsolt, és tulajdonrésze van benne 2015 júniusa óta Sasvári Sándor énekes-színésznek. A cégnek kétszáznál is több bejegyzett tevékenysége van (köztük előadó-művészet, hangfelvétel-készítés, testedzés, követelésbehajtás, közúti áruszállítás, raktározás, zöldség-gyümölcs, számítógép-, fém- és érc-nagykereskedelem, épületépítési projekt szervezése, tetőfedés, épülettakarítás), ellene tavaly két bírósági végrehajtás is indult. 2016-ban 1,7 milliárdos, a következő évben 3 milliárdos, 2018-ban pedig 4,5 milliárdos nettó árbevételt értek el, az éveket nyereséggel zárták. A kft. egy újlengyeli székhelyszolgáltatós címre van bejegyezve, oda, ahova a 2019-ben alapított SZS Produkció Invest Kft. és a 2018-as a SZS Produkció Zrt. is, amelyeknél jelenleg nincs tulajdonosi átfedés; e cégeknek nincs online elérhető beszámolója.