Az adóhatóság 2018-2019-re mintegy 160 millió forintos adókülönbözetet állapított meg velünk szemben, ezen kívül megközelítőleg 90 milliós adóbírságot, késedelmi pótlékot és mulasztási bírságot is kiszabott - mondta a Népszavának Ónodi István, az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és intézményei gazdasági igazgatója.

A határozat ellen fellebbeztek, majd keresetet nyújtottak be. A perben most született elmarasztaló ítélet, amely kézbesítésének napján, február 22-én - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azonnal megterhelte adófolyószámlájukat.

A gazdasági igazgató arról tájékoztatta a Népszavát, hogy az ítélet ellen felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Kúriához, ennek keretében azonnali jogvédelmet kérnek. Az azonnali jogvédelem lényege, hogy a Kúria a határozat végrehajtását a végleges döntés meghozataláig felfüggesztheti. Ha az állam kifizetné a minket jogosan megillető összegeket, azonnal rendezni tudnánk a járulékokkal kapcsolatos elmaradást - hangsúlyozta Ónodi István.

15 per van folyamatban

A gazdasági igazgató közlése szerint mintegy tizenöt per van jelenleg is folyamatban. A perek nagy részét a Magyar Államkincstár ellen indították, mivel a kincstárnak kellene megállapítania az egyházi kiegészítő támogatás összegét. Hivatkozási alapként az Alkotmánybíróság egyik 2013-as határozata szolgál, amely kimondta, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi jogállását nem veszítette el, egyesületi átalakulása nem kényszeríthető ki. Az Alkotmánybíróság döntése elvileg mindenkire nézve kötelező, de - mivel az ágazati jogszabályok (szociális törvény, köznevelési törvény) módosítása nem történt meg - a hatóságok nem alkalmazzák ezt határozatot.

A MET az elmúlt években az egyházi státusz megvonása miatt 1 százalékos szja-felajánlásokat sem kaphatott, idén ebben az ügyben annyi változás történt, hogy az adóhivatal váratlanul visszaadta a szervezetnek az ehhez szükséges technikai számot.

Az állam nem tartozik

A Népszava emlékeztet, hogy Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára tavaly ősszel a Magyar Nemzetnek egyebek mellett azt állította, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete után az állam két részletben majdnem 2,2 milliárd forintot fizetett ki a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek, "ezzel eleget tett az ítéletben foglaltaknak, egyetlen fillérrel sem tartozik". Egyébként is: Iványi Gábor felekezete 2010 óta összesen 22,8 milliárd forintot kapott az államtól.

Ónodi István a fenti kijelentéssel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az általuk fenntartott intézmények - iskolák, hajléktalanellátók, kórház, utcai szociális szolgálat, idősotthon - évi fenntartása 6 milliárd forintot tesz ki. Az állam 2017 januárjától az egyházi státusz megvonásával ennek mintegy felét vonta el a MET-től és részleges kártérítést sem adott. Az egyházi státusz kérdését pedig a mai napig nem rendezte az állam, ami miatt Ónodi szerint évente 1,5 milliárd forintnyi támogatástól esnek el. Ebben nincsenek benne az olyan források, amelyekhez a kizárólag egyházak részére meghirdetett pályázatokon juthatnának hozzá.

Emellett 2016-tól az egyszázalékos szja-támogatást sem kapták, úgy ahogy 2017-től a szociális és közoktatási intézmények után járó kiegészítő támogatást, a munkatársak bérkompenzációs támogatását és számos egyéb olyan támogatást sem kaptak meg, amelyet más szociális vagy közoktatási intézmények igen. Ónodi szerint csak ezekkel a kiegészítésekkel lehet nullszaldóra kihozni a költségvetésüket.