Molnár Krisztián (Fidesz-KDNP), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke bejelentette, hogy különleges gazdasági övezet jöhet létre Fejér megyében, ezt a - fideszes többségű - megyei önkormányzat az érintett települések vezetőivel közösen javasolja létrehozni Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén. A javaslat a hvg.hu információja szerint a Miniszterelnökségen készült; az új gazdasági övezet a Duna mente Fejér megye nevet kapná és közel száz hektárt érintene. Az övezetből kihagynák az ellenzéki vezetésű Dunaújvárost, amely pedig szomszédaival kötött szerződései alapján jelenleg az iváncsai ipari parkból és a Hankook-gyárból befolyó iparűzési adó felére jogosult.

Molnár szerint a térség dinamikusan fejlődik, több nagyobb beruházás indokolja a különleges gazdasági övezet létrejöttét - írta az MTI. Példaként említette, hogy az SK Innovation 681 milliárd forintos zöldmezős beruházással legnagyobb európai egységét építi fel Iváncsán és 2500 új munkahelyet teremt. Mellette a török Yaris Kabin épít 6,5 milliárd forintból telephelyet 150 munkahelyet létrehozva, illetve Rácalmáson a Hankook a világ egyik legkorszerűbb abroncsgyárát működteti 3300 alkalmazottal 2007 óta, s a cég 2022-re tervez egy nyolcmilliárdos beruházást .

Ellenzék: kormányzati bosszú a gazdasági övezet létrehozása

Az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok vezetői egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy az Iváncsa, Kulcs, Adony és Rácalmás területén létrejövő különleges gazdasági övezet hátrányosan érinti a térség valamennyi lakóját, különösen a dunaújvárosiakat, ezt a kormányzati lépést politikai bosszúnak tekintik.

Az ellenzéki pártok dunaújvárosi sajtótájékoztatón Pintér Tamás jobbikos politikus, a város polgármestere hangsúlyozta, hogy egységesen tiltakoznak a "fideszes pénzlopás" ellen, mivel a Fidesz arra készül, hogy az évente beszedett, többmilliárd forintnyi iparűzési adó ne a térség településeihez és ne Dunaújvároshoz kerüljön, hanem a fideszes vezetésű megyei közgyűléshez. Ezzel a lépéssel minden dunaújvárosi embertől száz, az övezettel érintett településeken élőktől évente egymillió forintot is elvehetnek - idézte az MTI a polgármestert.

A Hankook esetében Dunaújváros szolgáltatja a vizet, szennyvizet, az iváncsai ipari park pedig a Modern városok programban náluk épült volna meg, helyette jött létre Iváncsán.

Kálló Gergely, a térség jobbikos országgyűlési képviselője szerint a környező települések ugyanolyan vesztesei lesznek a döntésnek, mint Dunaújváros, mert ugyanúgy elszenvedik az építéssel járó ártalmakat, de bevételhez csak "a Fidesz kénye-kedve" szerint juthatnak majd.

A megyei jogú város "a kisemmizettek, meglopottak oldalára" került, ezért az ellenzék melléállt - mondta Gyurcsány Ferenc DK-elnök, hozzátette: amennyiben a mai ellenzék kerül kormányra 2022-ben, igazságot fog szolgáltatni.G

Jakab Péter Jobbik-elnök arról beszélt, hogy Orbán Viktor kormányváltásra készül, ezért "söpri le a padlást". A lopott vagyonnal nem lehet elmenekülni, 2022-től mindent visszaadnak a magyar településeknek, amit eddig elvettek tőlük.

Olyan kormánya van Magyarországnak, amely képtelen szolgálni, csak uralkodni képes, s ezzel bünteti az összes önkormányzatot, de főként az ellenzéki vezetésű városokat - mondta Karácsony Gergely Párbeszéd-társelnök, Budapest főpolgármestere. Szavai szerint 2022-ben jóvátételt adnak mindenkinek, aki más utat választott, mint amit 2019-ben Orbán Viktor akart.

Keresztes László Lóránt LMP-társelnök döbbenetesnek nevezte "a térség megkárosítását". Szerinte ha a kormányt nem állítják meg, akkor minden térség sorra fog kerülni.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke szerint az önkormányzatiság kiüresítésének egyik újabb lépése a gazdasági övezet létrehozása, mert így újabb bevételeket vesznek el a térség településeitől.

A Fidesz "gyámság alá vonja" Dunaújvárost és térségét, mint tette azt tavaly tavasszal Göd esetében, ami azt jelenti, hogy a megtermelt adóbevételek maximum 50 százalékát kapja vissza a település és nem közvetlenül az önkormányzat - mondta Orosz Anna, a Momentum alelnöke. (Az első ilyen különleges gazdasági övezet az ellenzéki vezetésű Gödön a Samsung-gyár területe lett 2020-ban. Az övezet területét is elvették az önkormányzattól.)

Tóth Bertalan MSZP-társelnök "bukásra álló diáknak" nevezte a Fideszt, amely még az osztálypénzt is ellopja.