A kormány döntött a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszerhez (ED-rendszer) szükséges eszközök és a kapcsolódó szolgáltatások beszerzéséről szóló kormányhatározat módosításáról. A Magyar Közlönyben ma megjelent jogszabályból kiderül, az ED-rendszer eszközeit és a kapcsolódó szolgáltatásokat "a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló kormányrendelet" szabályai szerinti úgynevezett minősített beszerzési eljárás keretében szerzik majd be. Ez az eljárás lehetőséget ad arra, hogy a beszerzést a nyilvánosság kizárásával bonyolítsák le.

Mint ismert, a rendszer szállítására korábban kiírt, nyilvános közbeszerzési eljárás nyertese, a Getronics Magyarország Kft. január közepén jelezte, hogy az alvállalkozóival folytatott egyeztetések alapján "nem látja biztosítottnak a szerződésszerű teljesítést biztosító együttműködést", ezért a megállapodást nem írja alá. A cég nettó 34,89 milliárd forintért vállalta volna a rendszer kiépítését.

A közbeszerzésen második helyezettet nem hirdetett ki az Állami Autópálya Kezelõ Zrt. (ÁAK), így beszállító nélkül maradt. A pályázaton egyébként ajánlatot tett még a T-Systems Magyarország Zrt., az osztrák Kapsch TrafficCom AG és a Kapsch Telematic Services Telematikai Szolgáltató Kft. közösen, valamint a kínai China International Telecommunication Construction Corporation.

Az új, minősített beszerzést az állam nevében is az ÁAK folytatja le. Az ÁAK látja majd el az útdíj-szolgáltatói és a díjszedői tevékenységet, továbbá a díjellenőrzési feladatokat és a hatósági eljárásokhoz szükséges adatszolgáltatást.

A beszerzés forrása a 2013-as költségvetésben erre elkülönített 42 milliárd forint.

A beszerzendő eszközök az állam tulajdonába kerülnek, a tulajdonosi jogokat az állam nevében ÁAK gyakorolja majd.

Új szereplőt is bevonnak

Új szereplőként, "integrátorként" bevonják az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t is (NISZ, volt Kopint-Datorg, amely infokommunikációs szolgáltatásokat nyújt főként az állami szerveknek) a lebonyolításba; feladata lesz a beszerzést megelőzően az ED-rendszer összeállítása, a minőségbiztosítás, a műszaki mérnöki feladatok ellátása és egyéb, az ED-beszerzéshez kapcsolódó feladatok ellátása. A NISZ együttműködési megállapodást köt majd az ÁAK-val.

A minősített beszerzési eljárás nyertesének az eszközök szállításán túl a rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan bevezetés-támogatási szaktanácsadást is nyújtani kell 2013. július 1-jétõl 2014. június 30-ig, valamint át kell adnia az állam számára az általa szolgáltatandó programok, szoftverek, műszaki-technológiai megoldások, adatok korlátlan felhasználását, a módosítást lehetővé tévő forráskódokat, szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat - derül ki a kormányhatározatból.

Az e-útdíj-rendszer a kormány tervei szerint július 1-jétől működne.