Sok kérdés merül fel a munkáltató által kötelezővé tehető oltás kapcsán. Ezek közül is a legfontosabb, hogy felelőssé tehető-e a munkáltató azért, ha kötelezővé tette az oltást és az egy munkavállalónál mellékhatást okoz.

A munkáltató által okozott károkra vonatkozó szabályok szerint ugyanis a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak mindazt a kárát, amelyet a munkaviszonnyal összefüggésben okoztak. A konkrét személy megnevezésének hiánya is jól mutatja, hogy a munkáltató gyakorlatilag bármilyen kárért felel, nem csak azért, amit ő maga okozott.

A munkáltató csak akkor nem köteles megtéríteni a kárt, ha azt valamilyen rendkívüli, előre nem látható és a munkáltató ellenőrzési körén kívüli körülmény, vagy csak és kizárólag a munkavállaló saját elháríthatatlan magatartása okozta. Ennek a mondatnak minden egyes szavát hosszan elemezték a bíróságok, és lényegében minden lehetséges ponton a munkavállaló javára értelmezik a szabályt. Emiatt is nagyon szigorú a munkáltató felelőssége  – olvasható a Niveus Consulting Group közleményében.

Az oltás mellékhatásának összefüggése a munkaviszonnyal

A legfontosabb kérdés az, hogy a munkavállaló oltása miatti kár a munkaviszonnyal összefüggésben bekövetkező kárnak minősül-e. Ezt a munkavállalónak kell bizonyítania, viszont sem a Munka törvénykönyve, sem a bírósági gyakorlat nem igazán tud segíteni ennek eldöntésében.

A bíróságok eddig a munkavégzés, a munkavégzéshez szükséges előkészületek, a munkahelyen való közlekedés és más hasonló tevékenységek során bekövetkező károkat tekintették a munkaviszonnyal összefüggésben keletkezett kárnak

- véli Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere.

A rendelet viszont mindössze arra hatalmazza fel a munkáltatókat, hogy a munkavégzés feltételeként írják elő az oltást. Az oltást nem a munkáltató adja be, azt még csak nem is a munkahelyen, munkaidőben fogja a munkavállaló felvenni: tehát nem a munkaviszonya keretében jár el a munkavállaló, de attól mégsem teljesen függetlenül, hiszen a munkavégzés előfeltételét próbálja éppen teljesíteni a kötelező oltás felvételével.

Mit tehet a munkáltató?

A kormányrendelet nem rendezte el a felelősség kérdését, így csak évek múlva, az első erre vonatkozó bírósági döntések alapján fogjuk tudni megítélni, hogy meddig terjed a munkáltató felelőssége a kötelező oltás miatti esetleges mellékhatások kapcsán.

Ha a munkáltató az oltás kötelezővé tétele mellett döntött, érdemes előzetesen értékelni az ezzel kapcsolatos kockázatokat, adott esetben nem minden munkakör vonatkozásában rendeli el a kötelező oltást - véli a Niveus Consulting Group.

Ezen kívül fontos, hogy megfelelő tájékoztatást adjon a munkáltató a munkavállalóknak azzal kapcsolatban, hogy hogyan és milyen módon vegyék fel az oltást, konzultáljanak előtte a háziorvossal.

Kötelezővé tennék-e a magyarok a Covid elleni oltást?

 Az oltás kötelezővé tételét Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyarok gyomra nem venné be, amit csak részben támaszt alá a Pulzus Kutató lapunk megbízásából végzett felmérése.

Az eredmények elég nagy megosztottságot jeleznek, mindenesetre a budapestiek, az idősebbek és a diplomások az átlagosnál nagyobb arányban álltak ki a kötelezővé tétel mellett.