A legnagyobb külföldi filmes produkciók magyarországi gyártó partnere a Mid Atlantic Films (MAF) nem teszi lehetővé munkatársai többségének a kisadózást (kata). "Csak néhány napra ugrottam be egy MAF-produkcióba, de így sem fogadták be a katás számlát. Pedig sem előtte, sem utána nem dolgoztam nekik, vagyis nem léptem túl a kisadózók számára meghatározott összegplafont” – mondta egy neve elhallgatását kérő hangmérnök a Szabad Európa hírportálnak. A szakember emiatt kevesebbet pénzt kapott kézhez, hiszen más megoldást kellett választania a számlázáshoz, ami így drágább lett: több adót kellett fizetnie.

Elkezdtek cégeket közbeiktatni, amelyek megkeresnek, hogy tudnak számlázni, de cserébe – összegtől függően – 8-20 százalékot kérnek – mondta a hangmérnök, aki belement ebbe, mert nem akart céget alapítani, hiszen nem mindig van munkája, amelyből kifizethetné a vállalkozás állandó költségeit és a saját járulékait.

„A magyar bérekhez képest egyáltalán nem keresünk rosszul, de három-négy éve nem emelkedett a gázsink, miközben nagyot drágult az élet. A katázás megszüntetésével a munkatársaim bére most már csökken, hiszen sokkal többet kell adózniuk” – mondta egy operatőr. Nemcsak a filmesek, hanem a kiszolgáló személyzet nagy része is katázik. A beauty department vezető sminkese megkeres ugyan napi 70 ezer forintot, de az alatta dolgozó fodrászok 30-40 ezer forintokat keresnek. „Nagyon nem mindegy, hogy ezt katásként kézhez kapják, vagy további 20-30 százalékokat kell kifizeti olyanoknak, akik céges számlát tudnak adni” – mondta egy, a filmiparban dolgozó szakember.

A hazai cégeknél dolgozók rosszabb helyzetben vannak

Sokkal rosszabb helyzetben vannak a magyar gyártóknak dolgozó filmesek - írja a lap forrásaira hivatkozva. A két kereskedelmi tévécsatornán futó sorozatokat külsős cégek gyártják. A stábtagok kevesebbet keresnek, mint a külföldi produkciókban, őket még érzékenyebben érinti a katázás tiltása.

Olyan embertől kaptam e-mailt céges számlázásra, aki korábban a produkció autóit kezelte. Nem tudom, ki húz hasznot abból, ha a bérem ötödét-tizedét leveszi, de nekem ez sok pénz

– mondta a lapnak egy stábtag, aki korábban katázott, de most kénytelen egy kft.-hez csatlakozni, amely beszámláz neki.

A Szabad Európa forrásai szerint a legnagyobb hazai műsorgyártó, az IKO Group sem fogad be katás számlát.

Nincs kivétel

A kormány idén januártól szigorította a kisadózó vállalkozások tételes adóját, vagyis a katát. Hárommillió forintra csökkentették azt az összeget, amelyet egy cégnek nyújthat be a katás egyéni vállalkozó. (Különböző cégeknek kiállított számlák esetében maradt a 12 millió forintos értékhatár.) Ha valaki ennél többet számláz egy évben ugyanannak a cégnek, 40 százalékos adót kell megfizetnie a hárommillió forint feletti összegre. Van még egy csavar a dologban: a számlát befogadó vállalatnak kell állnia a pluszadót. Nem csoda, hogy sok cég egyáltalán nem akar katásokkal bíbelődni - állapítja meg a lap újságírója.