Naponta vagy akár egy nap többször is eszik kenyeret a 18 és 65 év közötti magyar lakosság 64 százaléka, egy átlagos háztartásban pedig körülbelül 1,6 kiló fogy el egy héten - derült ki a JÓkenyér megbízásából készült, reprezentatív országos online kutatásból. Bár a pandémia alatt sokan kaptak kedvet az otthoni kenyérsütéshez, a felmérés szerint a többség (65 százalék) még mindig boltból veszi a kenyeret, és akik házi kenyeret készítenek (31 százalék), azok is inkább csak alkalmanként teszik azt.
A csomagolás fajtája nem befolyásolja a kenyérválasztást: ugyanannyian vesznek előre csomagolt, szeletelt terméket, mint csomagolásmenteset.
A megkérdezettek közel egynegyede mindig ugyanazt a megszokott kenyeret vásárolja, minden második pedig csak alkalmanként tér el a szokásos választásától. A magyar kenyérvásárlók 28 százaléka fehér kenyérre, míg 22 százaléka barna kenyérre esküszik, majd ezt követi a teljes kiőrlésű (12 százalék), a magvas (6 százalék) és a rozskenyér (5 százalék). A megkérdezettek 6 százaléka külön odafigyel rá, hogy kovászos kenyeret vegyen.
Ha péksüteményekről van szó, egyértelműen a fehérliszt felé billen a mérleg: a válaszadók 80 százaléka csak és kizárólag ebből készült pogácsát és kakaós csigát szokott venni. Teljes kiőrlésű kenyeret csak a lakosság 12 százaléka fogyaszt rendszeresen, ami érdekes adat annak fényében, hogy a válaszadók több mint felének épp ez utóbbi jelenti az “egészséges kenyeret.”
Az életmódra gyakorolt pozitív hatás tekintetében említették még a rozsból készült (34 százalék) és a magvas (29 százalék) változatot, a kovászos és az adalékmentes jelleg pedig minden ötödik ember fejében kapcsolódik össze az egészséggel. A válaszadók túlnyomó többsége pontosan tudja, hogy milyen előnyei vannak az adalékmentességnek: legtöbben (67 százalék) egészségesebbnek tartják az ilyen kenyereket, minden második ember pedig a természetes alapanyagokat köti ehhez a szóhoz.
A kenyérválasztást az életkor és a társadalmi helyzet is befolyásolhatja: például minél fiatalabb valaki, annál nagyobb eséllyel vásárol leggyakrabban rozskenyeret. A magasabb végzettségűekre jellemzőbb, hogy teljes kiőrlésű vagy kovászos kenyeret vesznek, a fehér kenyér népszerűsége pedig fordítottan arányos a település nagyságával. Utóbbiról az is elmondható, hogy Közép-Magyarországon a legkevésbé, míg Kelet-Magyarországon a legkelendőbb típus.
Gazdasági hírek azonnal,
egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!
Legolvasottabb
Parajd után itt a következő katasztrófa: eltűnt egy falu a föld színéről

Hamarosan nem házasodhatnak össze sem az unokatestvérek, sem a kiskorúak

Beszóltak a nyugdíjasok a kormánynak: alamizsnautalvány helyett méltó nyugdíjat akarnak

Micsoda fordulat: Nyilvánosságra hozták a titkos Audi-szerződést

Mérlegre tettük: Karácsonyék vagy az Orbán-kormány az adósa a másiknak?
Forrnak az indulatok, a BYD-t okolja a csődbe ment autókereskedő

Alkotmánybíróságra viszik, nem tetszik a bankoknak a kamatstop

Betegek ezreit sokkolhatja, ami most történt – ezt nehéz lesz pótolni

Széttrollkodná Budapestet az egyik polgármester, hogy Orbánnak is feltűnjön, mit tett
