A Fatbond fogyókúrás kapszula forgalmazójára és egy reklámügynökségre 32 millió forint bírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amiért téves besorolás szerint, valamint megtévesztő állításokkal népszerűsítették a fogyasztószert.

A cégek a hatóság szerint az orvostechnikai eszközökre irányadó ágazati szabályozás betartását célozták meg – miközben a termék egyúttal gyógyászati segédeszköznek is minősült, amelynek a fogyasztók biztonságát szolgáló reklámozási előírásai - például az alkalmazásához szükséges tájékoztatás, figyelmeztető szöveg, a használati útmutató megismerésére felhívás - nem teljesültek.

Visszaeső jogsértő

A hirdetések ezen felül megalapozatlan, megtévesztő állításokkal mint például „három világszabadalommal védett receptúra” próbálták elnyerni a vásárlók bizalmát.

A cég egészségügyi szakember, ismert színész, fitnesz bajnok, illetve több mint 30 influenszer közreműködésével terjesztette a jogsértő hirdetéseket, miközben a jogszabályok gyógyászati segédeszköz esetében ezt tiltják. A versenyhatóság a termék népszerűsítését bevételi részesedésért végző reklámügynökség közvetlen felelősségét is megállapította.

A GVH tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 29 millió forintos bírságot szabott ki a termék hazai forgalmazójára, az SCB Trade Kft.-re, amely visszaeső jogsértőnek bizonyult.

A jogszerűtlen népszerűsítésben részt vevő reklámügynökség, a Kék Padlizsán Kft. az eljárás során együttműködött a hatósággal: korrekciós vállalati megfelelési program bevezetését vállalta, elismerte a jogsértést és lemondott a bírósági jogorvoslat lehetőségéről. A hatóság így összességében 70 százalékos mérséklést alkalmazva, 3 millió forintos bírságot szabott ki a cégre.

Frissítés: megszólalt a forgalmazó

A sajtóban megjelent cikkek azt sugallják, hogy a hatóság a termék összetételét vagy hatását bírálta, miközben valójában egy jogi kérdésben nincs egyetértés a forgalmazó és a GVH között - közölte a cég.

A GVH a kommunikációért felelős Kék Padlizsán Kft., mint reklámügynökség elmarasztalása mellett a forgalmazó SCB Trade Kft.-t elsődlegesen azért marasztalta el, mert véleménye szerint nem rangsorolta a kapszulát az orvostechnikai eszközökön kívül, a gyógyászati segédeszköz kategóriába is.

Valójában ez egy súlycsökkentő és elhízást megelőző orvostechnikai eszköz, amely EU-s CE tanúsítvánnyal és EK-jelöléssel rendelkezik. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) rögzítette, hogy a gyártó eleget tett a gyógyászati segédeszközök forgalmazásának, javításának, kölcsönzésének szakmai követelményeiről szóló rendelet gyógyászati segédeszközök forgalmazására vonatkozó szabályainak, a termék jogszerűen forgalmazható Magyarországon. Ezt a GVH sem vitatja.

A hivatal úgy véli, hogy az orvostechnikai eszköz kategórián felül a terméket gyógyászati segédeszköz kategóriába is be kell sorolni. Valójában az EU-ban kizárólag csak orvostechnikai eszköz minősítés létezik, nincs külön gyógyászati segédeszköz kategória.

A magyar jog szerint ahhoz, hogy egy orvostechnikai eszközt gyógyászati segédeszköz kategóriába is be kelljen sorolni, négy feltételnek kell együttesen megfelelnie:

  • átmeneti, vagy végleges egészségkárosodással, fogyatékossággal élők használatában vannak,
  • használatuk során nem igénylik egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy folyamatos jelenlétét,
  • testüregben, vagy testen viselik, vagy alkalmazzák, a test megtámasztására vagy mozgatására alkalmazzák és
  • diagnosztikus, terápiás, rehabilitációs, vagy ápolási célt szolgálnak.

A kapszula ezekből csak a kettes feltételnek felel meg, azaz használata nem igényel egészségügyi személyzetet.

A forgalmazó nem vitatja a GVH által, a termék komplexebb kategóriába való sorolását és Magyarországon a gyógyászati segédeszközöknek is megfelelő módon fogja reklámozni a súlycsökkentő és elhízást megelőző orvostechnikai eszközt.