Félmilliárd forint veszteséggel zárja a másfél éve tartó pandémiás korszakot a Costes vendéglátó csoport, amelynek mindkét étterme megőrizte a Michelin-csillagát, még a zárva tartó Ráday utcai étterem is - mondta Gerendai Károly, a cég tulajdonosa a Világgazdaságnak. Az üzletember szerint még legalább négy-öt budapesti étteremmel bővülhet a Michelin-csillagosok köre pár éven belül.

Az Erzsébet téri óriáskerék forgalma és a látogatók összetétele mindig pontosan tükrözi a turisztikai trendeket. Az ugyancsak Gerendai érdekeltségébe tartozó cég által üzemeltetett attrakció látogatottsága az utóbbi három hétben érzékelhetően megugrott, az óriáskerék forgalma elérte a pandémia előtti időszak fogalmának az 50 százalékát. Ez gyakorlatilag jelentheti, hogy a külföldi turisták fele már visszatért Budapestre.

A Costes Downtown vendégforgalma szintén folyamatosan emelkedik, és mind gyakrabban éri el a korábbi szint 50-60 százalékát. Egyre több a külföldi a városban, az az üzletember tapasztalatai szerint az autós turisták, vagyis a közeli országokból érkezők aránya nagyobb mértékben nőtt, mint a repülővel érkezőké. Leginkább szláv nyelvű társalgást hallani a vendéglőkben. Gerendai lát esélyt arra, hogy két év után újra elkezdjenek pénzt termelni az éttermek. Annak ellenére, hogy nagy a munkaerőhiány, így a nyersanyagok drágulása mellett az utóbbi időben a bérek is megugrottak.