Nem csak Magyarországot sújtja az energiaárak drágulása és az alternatív fűtőeszközök hiánya, mostanra már egész Európában elfogytak a kandallók, kályhák, sparheltek – írja közleményében a Warnex.

A július közepén bejelentett rezsiemelés hatására soha nem látott kereslet keletkezett az alternatív fűtési megoldások iránt, főleg a klasszikus hármast keresték az emberek: kandalló, kályha, sparhelt. Sokan online rendeltek, de a bemutatótermekben, sőt a nagyobb áruházláncokban is tömegek jelentek meg, hogy pánikszerűen vásároljanak az alternatív fűtőeszközökből. A Warnexnél hiába állt rendelkezésre a téli szezonra eltárolt sokezer darabos kályhakészlet, ezeket a vásárlók nagyjából egy hónap alatt elvitték.

A Warnex több mint 25 gyár kizárólagos képviseletét látja el Magyarországon, és már a bejelentést követően megkezdték a tárgyalásokat Európa meghatározó kandallógyártóival. Sajnos úgy tűnik, nem tudnak lépést tartani a megnövekedett kereslettel és a gyártási kapacitásuk növelésével sem tudják kiszolgálni a hatalmas igényt ezekre a termékekre – írja a forgalmazó.

A kandallógyáraknál általában fél évre előre megtervezik a gyártást is és nagyon nehéz ebbe az ütemtervbe további mennyiséget beszorítani. Akadnak azonban olyan gyártók akiknél már egy évre előre le van kötve a teljes mennyiség. A teljes kapacitással működő gyárak nem képesek elég fűtőberendezést gyártani, hiszen mindenki érdeklődik, mindenki rendelne egész Európában.

A magyar piacon az 50.000-200.000 forint között kapható kandallók a legkelendőbbek. A Warnex 25 ezer kandallót, sparheltet értékesített idén a magyar lakosságnak, de ez a szám többszörösére is nőhetne, amennyiben lenne megfelelő készlet. A termékek utánpótlása lelassult, legtöbbször ami beérkezik a raktárba, pár nap alatt elfogy. Ezeket a termékeket már a nagyobb barkácsáruházakban, hipermarketekben sem lehet kapni. A vállalat oldalán a nem elérhető termékekre fel lehet iratkozni: jelenleg több mint kétezren várnak a beérkező kandallókra, kályhákra, sparheltekre. 

Sokan később kezdtek el az elektromos fűtési megoldásokon gondolkozni, ezért ősszel megnőtt az inverteres split klímák és az elektromos kandallók, elektromos fűtőtestek iránti kereslet, amikből még mindig van raktáron a legtöbb boltban és ezek is óránként 1-2 kW fogyasztással kitűnő kiegészítő fűtési lehetőséget kínálnak a kisebb otthonokba.

A fűtési szezon kezdetével sajnos megjelentek olyan hírek is, hogy a szegényebb településeken használt ruhával, olajos ronggyal, műanyaggal és festett bútorokkal is elkezdtek fűteni, és ez érezhető az egész környéken. Valószínűleg a közeljövőben több településen is nagy lesz a füst, ha nem a megfelelő anyaggal – főleg száraz tüzifával – fűtenek.

Nehezíti a tüzelőanyag-ellátást az is, hogy a fatelepeken is óriási az igény a hatósági áras tüzifára, amit nehezen tudnak a kereskedők kielégíteni, vagy csak hosszú átfutási idővel. Mindenképpen fontos, hogy a beszerelt fűtőberendezéseket szakember is ellenőrizze, így nem fordulhat elő, hogy a füst nem távozik a lakásból, valamint csakis az előírt tüzelőanyagokkal fűtsünk, ezzel is garantálva az ott élők biztonságát és a kandallók élettartamát.

Áramszámla kalkulátor

A normál áram
B éjszakai áram

Gázszámla kalkulátor