A nagy vagy közepes méretű (sokszor nemzetközi hátterű) vállalatok az infláció megugrása miatt magasabb béremelést hajtanak vége a tavaly ősszel tervezettnél - írja az Azénpénzem.hu a Smartscale HR-tanácsadó cég felmérésére hivatkozva. A 12 vizsgált iparágban a fizikai dolgozók keresete átlagosan közel 10 százalékkal, a szellemieké 8 százalékkal nőhet.

A tervezettnél magasabb ütemű béremelés oka a cégek szerint az infláció megugrása. Több olyan társaságról is van, amelyek anyavállalatukkal most kezdtek egyeztetésbe a keresetek további növeléséről. A felmérésben összesen 182 vállalat vett részt. A szellemi dolgozók pénzén 3,4 százalékkal, a fizikai dolgozókén pedig 3,9 százalékkal emel többet a tervezetthez képest az idén a cégek közel fele.

A topon az IT- és a távközlési szektor áll. Ezen a területen hatalmas a verseny, ami magyarázat az átlagosan 10 százalékos béremelési tervre. A cégek ugyanis nem jótékonyságból, hanem munkatársaik megtartása, illetve új munkatársak csábítása miatt fizetnek többet.

Az autóiparban akad a fizikaiakra 16 százalékos emelés is, de a szellemi dolgozók keresete is majdnem 8 százalékkal lesz magasabb. A kereskedelem és vendéglátásban a szellemi dolgozók bérének átlagos emelése 6,3 százalék, a fizikaiaké viszont 10 százalék felett lesz. A bankoknál és biztosítóknál 6,4 százalékos átlagos emelés várható.