A futópályák állapota a katonai repülők, a humanitárius szállítmányokat fuvarozó gépek és a teherszállítók miatt is gyorsan romlott.

A körülbelül 20 ezer négyzetmétert érintő felújításra már lefutott egy közbeszerzési pályázat, majd szerződéskötés, amelynek összege 472 millió 440 ezer forint volt, de a kialakult helyzet miatt az önkormányzat szerződésmódosítással 613 millió 330 ezer forintra emelte az összeget - írja a portál.

A munkálatok érintik a futópályát, az A- és B-gurulóutakat, valamint a forgalmi előteret, miután olyan hibák keletkeztek, amelyek már veszélyeztetnék a repülés biztonságát, ezért kell az eredeti javítási programot módosítani, és teljes mértékben lezárni a repteret október 3-9. között.

A javítási, karbantartási munkálatokat a reptér minden esztendőben, a várható forgalom arányában betervezi, most azonban az ukrajnai háború miatt megháromszorozódott a landoló gépek száma. A háború kitörését követően kormányzati döntés született arról, hogy a Debrecen Nemzetközi Reptér a humanitárius folyosó részét képezi, így ennek eredményeként „zajosabb" lett a légikikötő.

Itt nagyobb felszálló-súlyú gépekről van szó, sűrűbb érkezéssel-felszállással, ugyanakkor a vadászgépek hajtómű gázsugara is erodálja a pályát - magyarázta az ügyvezető.