A kormány vételi tárgyalási ajánlatot tesz a Bakonyi Erőmű Zrt. kapcsán - közölte a kormányszóvivői iroda. A közlemény szerint a kabinet megtárgyalta a Mal Zrt.-vel kapcsolatban kialakult helyzetet, valamint a Bakonyi Erőmű felé fennálló tartozások kérdését, az érintett munkahelyek megőrzése, valamint a térség - Ajka városa - fűtésének biztosítása érdekében egy munkacsoportot is fel az érintett tárcák részvételével

A Demján-érdekeltség Bakonyi Erőműnek a korábbi hírek szerint 1,4 milliárd forinttal tartozik a Mal, és ahogy arról korábban beszámoltunk, az MVM Zrt. már komoly lépéseket tett a vásárlás irányába. A kezelhetetlen kintlevőség miatt az erőmű tulajdonosa kezdeményezett tárgyalásokat az értékesítésről, a tranzakció több tíz milliárd forintot is elérhet. Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű vezérigazgatója ugyanakkor nemrégiben úgy fogalmazott, több kérdést kell rendezni még ahhoz, hogy bármilyen érdemi üzleti tárgyalást kezdhessen a társaság egy esetleges tulajdonosváltásról. A megoldandó kérdések közé tartozik a Mal-tartozás mellett az állammal másfél éve folytatott per, mivel a Magyar Energia Hivatal tavaly év elejétől megvonta a Bakonyi Erőmű megújulóenergia-termelési kvótáját, ami több milliárdos kiesést jelent a cégnek. Vélhetően az állami vásárlási szándék utóbbi kérdésben is gyorsabb megoldást jelent majd.

 

Továbbra is titkosak az E.On-tárgyalások

Egy másik, ennél lényegesen nagyobb tranzakció, az E.On "magyarországi érdekeltségének" esetleges állami megvásárlására kapcsán Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy képviselői válaszra adott szerdán megjelent írásbeli válaszában úgy fogalmazott, ez az "árak versenyképesebbé tétele, import-lehetőségeink bővítése, és ezek eredményeként a hazai energiabiztonság növelése érdekében" merült fel. Bővebb tájékoztatást azonban nem adott a tárcavezető, mivel az "ügyet érintő tárgyalások" jelenleg is folyamatban vannak, további információk csak ezek lezárását követően állnak majd rendelkezésre.