Válság ide, bankadó oda, 2011-ben is a pénzügyi közvetítő szektor produkálta a legnagyobb nyereséget a gazdasági ágazatok közül. A szektor 665 milliárd forintos eredménnyel utasította maga mögé a 435 milliárdos eredményt felmutató "adminisztratív kiegészítő egyéb üzleti szolgáltatást" végző cégeket és a 313,6 milliárd forintos eredményt elérő gépjárműgyártókat - írta közleményében az Opten. A dobogóról 304 milliárddal éppen csak lecsúszott a nagykereskedelem (gépjármű nélkül). A húszas ágazati toplistát vezető pénzügyi közvetítők úgy ugrottak az élre, hogy csaknem meghatszorozták 2010-es eredményüket.

A lista pozitív meglepetése a negyedik helyre feljövő üzletviteli, vezetői tanácsadás. A 275 milliárd forintos eredményt felmutató ágazat olyan nagyágyúkat szorított maga mögé, mint a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás (151 milliárd), a mezőgazdaság (125 milliárd), az információs szolgáltatás (114 milliárd), a gyógyszergyártás (102 milliárd) és az elektronikai ipar (98 milliárd).

Szembetűnő az eredményjavulás

A üzletviteli tanácsadók eredményüket lényegében változatlan számú céggel és alkalmazottal érték el, azaz az egy cégre jutó nyereség csaknem háromszorosára emelkedett. Az ágazatot sokan a big fourral (Deloitte, Ernst & Young, KPMG, PricewaterhouseCoopers) azonosítják, pedig a lista vezető helyein nem ezek a cégek találhatók, hanem az ugyancsak 70-es TEÁOR-besorolás alá tartozó holdingcégek - hívta fel a figyelmet az Opten. A sort az Audi holdingcége, a győri székhelyű Audi Hungaria Services Zrt. vezeti, egymaga 81 milliárd forinttal.

De nem az üzletviteli tanácsadók az egyedüliek, akik megháromszorozták eredményüket. Hasonlóan szép eredményt értek el - némiképp alacsonyabb szinten - a mezőgazdasági cégek, pontosabban a növénytermesztést, állattenyésztést vagy vadgazdálkodást főtevékenységként feltüntető társaságok is. A mezőgazdasági cégek tavalyi 125 milliárdos eredménye több mint háromszorosa a 2010-es 41 milliárd forintnak, ami némiképp ellentmond az ágazatról kialakított képnek.

A dobogó második fokán szereplő pénzügyi közvetítés (amely azonban nem foglalja magába a biztosítókat és a nyugdíjpénztárakat) szép eredménynövekedést ért el 2010-hez képest: tavalyi nyereségük csaknem hatszorosa a megelőző évi 113,5 milliárd forintnak. A dobogó harmadik helyére feljutott "adminisztratív kiegészítő egyéb üzleti szolgáltatásokat" nyújtó cégek tavalyi eredménye lényegében duplája a megelőző évinek.

Nagyot vesztettek a korábbi éllovasok

Az "egyszer fent, másszor lent" olyannyira működik a válság sújtotta magyar gazdaságban, hogy mindhárom 2010-es dobogós ágazat lecsúszott az érmes helyezésről 2011-re. Ebben nemcsak az új dobogósok eredményének növekedése játszott szerepet, hanem saját teljesítményük romlása is. A 2010-ben legnyereségesebb ágazat, a nagykereskedelem 26 milliárdot rontva érte el a negyedik helyet. A korábbi második információs szolgáltatás az egy évvel korábbi 309 milliárd forinthoz képest tavaly csak 114 milliárd forint eredményt ért el, és ezzel a lista 8. helyére szorult.

A szabályozási környezet változásának nagy vesztese a "villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás" ágazat, amelynek zászlóshajóit éppen most terhelte meg új, 50 százalékos nyereségadóval a kormány - írta az Opten. Az ágazat úgy veszítette el a 2010-ben harmadik helyet jelentő 222,5 milliárdos nyereségét, hogy idén fel sem jutott a legnyereségesebb ágazatok húszas toplistájára.