A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett döntésének közvetlen előzményeként az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarék Csoportot tulajdonló Magyar Takarék Bankholding Zrt. vezetése elfogadta a három pénzintézet egyesülési menetrendjének első lépését.

A menetrend alapján 2022. március 31-én egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank, majd 2023 második negyedévének végéig a Takarék Csoport is csatlakozik hozzájuk.

A Moody's ennek alapján csütörtökön bejelentette, hogy a Budapest Bank forintban és devizában vezetett hosszú futamú betétállományának besorolását az eddigi "Ba1"-ről a befektetési ajánlású kategória alapszintjét jelző "Baa3"-ra javította.

Ezzel egy időben a hitelminősítő a Budapest Bank osztályzati kilátását pozitívről stabilra módosította.

A Moody's az eddigi "NP" (Not Prime) szintről "P-3"-ra javította a Budapest Bank rövid távú osztályzatát, "Baa3/P-3"-ról "Baa2/P-2"-re a pénzintézet partnerkockázati besorolását (Counterparty Risk Ratings, CRR), és "Baa3(cr)/P-3(cr)"-ről "Baa2(cr)/P-2(cr)"-re a bank partnerkockázati értékelését (Counterparty Risk Assessment, CRA).

A Moody's egyben megerősítette a Budapest Bank alapszintű adósminőség-értékelésének (Baseline Credit Assessment, BCA) "ba3" minősítését.

A hitelminősítő pontosan ugyanilyen felminősítéseket jelentett be az MKB Bank ugyanezen osztályzataira, és az MKB BCA-minősítését is "ba3" szinten erősítette meg.

A Moody's a minősítési lépések indoklásában kiemelte: bizonyossággal számít arra, hogy az egyesülési folyamat a tervek szerint lezajlik.

Ennek eredményeként a Moody's a Budapest Bank és az MKB minősítéseit az egyesülésben részes három bankcsoport pro-forma alapon számolt együttes pénzügyi mérlege alapján állapítja meg.

A minősítés tartalmazza a Moody's által várt pénzügyi teljesítményt, és a cég azon feltételezését, hogy nőtt a magyar államtól szükség esetén várható segítségnyújtás valószínűsége, tekintettel az egyesülés révén létrejövő bankcsoport megnövekedett rendszerszintű fontosságára - áll a hitelminősítő indoklásában.

Az elemzés szerint a Budapest Bank és az MKB BCA-minősítéseinek megerősítése a Moody's azon véleményét tükrözi, hogy az egyesüléssel létrejövő bank eszközminősége jó lesz. A hitelminősítő becslése szerint a nem teljesítő követelésállomány a teljes kinnlevőség-portfolió 3,8 százaléka körül mozog, és a hitelveszteségi tartalékfedezet a tavaly decemberi állapot alapján hozzávetőleg 112 százalék.