A geotermikus energia közvetlen hőhasznosítását tekintve, nemzetközi statisztikákban Magyarország Európa első öt országa között található. 2010 és 2022 között közel négy és félszeresére nőtt a geotermikus hőenergia bányászat Magyarországon.

"A geotermikus erőforrások hasznosítása jelentős mértékben fokozhatóak, de egyszerűbb, kiszámíthatóbb, és hosszú távon is fenntartható keretek közé kell helyezni az ágazatot." Ezzel kapcsolatban Biró Marcell elmondta azt is a hatóság közleménye szerint, hogy a parlament előtt van egy törvényjavaslat, amellyel az SZTFH minden rendelkezésre álló eszközzel képes lesz fokozni a hazai geotermikus energia kiaknázását.

Létrehozzák a Magyar Geotermikus Klasztert

Biró Marcell szerint szakmai és társadalmi konszenzus mutatkozik abban, hogy a geotermikus energia minél szélesebb körű hasznosítása elengedhetetlen hazánk energiaszuverenitásának megerősítéséhez. Az SZTFH elnöke öt pontban foglalta össze szükséges lépéseket:

1. Támogató állami szabályozásra van szükség, amely egyablakos rendszerben egyszerűbb és felesleges bürokráciától mentes jogi kereteket és eljárásrendet biztosít.

2. Kiszámítható beruházói környezetet kell kialakítani, amely a megtérülési költségeket tervezhetővé és kiszámíthatóvá teszi a beruházók számára.

3. Felelős állami adatvagyon-gazdálkodást kell folytatni. Csak így biztosítható a befektetők számára minden nélkülözhetetlen információ.

4. Maximalizálni kell a kitermelt energia hatékony felhasználását. Ösztönözni kell a kaszkádrendszer kialakítását, amely lehetővé teszi az eltérő igényű létesítmények csatlakozását, így minél több kitermelt energiát felhasználva.

5. Ösztönözni kell a partnerséget, hiszen a különböző állami, önkormányzati és magántulajdonú létesítmények egy hálózatba kapcsolására van szükség, amelyhez az érintett felek nyitottsága elengedhetetlen.

Biró Marcell szerint mindenképp fontos lenne egy asztalhoz ültetni az érintett szereplőket, ennek érdekében az SZTFH kezdeményezi az érintett döntéshozókat tömörítő Magyar Geotermikus Klaszter létrehozását.