A Közbeszerzési Hatóság 2021-es gyorsjelentése szerint a tavalyi 7676 darab közbeszerzési eljárás értéke 23 százalékkal haladta meg a koronavírus-járvány előtti utolsó "békeévben", 2019-ben elért 3430 milliárd forintot, illetve ennél is nagyobb mértékben a 2020-as 3263 milliárd forintot. Viszont 2021-ben az éves becsült infláció csak 5,1 százalék volt, 2020-ban pedig 3,3 százalékkal nőttek az árak.

Tavaly is értékben az építési beruházások adták a közbeszerzési eljárások túlnyomó részét, 62,4 százalékát, míg darabszámban 38,9 százalékát. 2020-hoz képest ez a kategória ezermilliárd forinttal bővült. Az eljárások egyharmada (33,9 százalék) volt árubeszerzés, értékben ez a kategória 17,1 százalékot tett ki. A közbeszerzések 27,2 százalékát, értékben 20,5 százalékát adták a szolgáltatás-megrendelések tavaly.

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a közlemény szerint a folyamatokról azt nyilatkozta, hogy 2020-ban véget ért a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak, és tavaly elkezdődött a 2021-2027-es, a periódusok végén jellemzően csökken a közbeszerzési eljárások száma, míg az új elején ismét megemelkedik.

"A Partnerségi Megállapodással, illetve a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervvel kapcsolatos tárgyalások elhúzódása a közbeszerzések dinamikájára nincs hatással, mert a kormány előfinanszírozza az ezekből megvalósítandó projekteket, és az Európai Bizottság egyébként is mindig utólag számolja el az uniós forrásból megvalósított beruházásokat" - tette hozzá a vezető.

A közlemény szerint a kis- és közepes vállalkozások hagyományosan jól teljesítenek a hazai közbeszerzéseken: az utóbbi három évben rendre megközelítette a 90 százalékot a kkv-k által elnyert beszerzések aránya, és ezt igazolja az is, hogy tavaly rekordértékben, 2521 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket kkv-k.

A gyorsjelentés szerint az eljárások terén intenzív a verseny. Ezt jelzi, hogy az egyajánlatos eljárások aránya értékben tavaly 14,3 százalékra csökkent a 2020-as 18,4 százalékról az uniós eljárásrendben (nagyértékű beszerzések terén), míg a nemzeti eljárásrendben 9,2 százalékról, 8,5 százalékra csökkent. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma alacsony, tavaly 260 volt. 2021-ben a megelőző évhez hasonlóan átlagosan 6,7 ajánlat érkezett be egy közbeszerzési eljárásra.

A gyorsjelentés szerint az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb, 2020-ra vonatkozó Belső Piaci Eredménytábla 10. indikátora szerint a magyarországi ajánlatkérők minden információt megadnak, nincsenek eltitkolt adatok a közbeszerzésekben, ez Magyarországon 100 százalékos átláthatósági eredményt mutat, amivel az elsők között van az európai országok között.

Civilek hiányolják a transzparenciát

Tavaly kormány karácsony előtt két nappal elhalasztotta halovány antikorrupciós vállalásainak teljesítését. A Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia 2020-2022-es időszakra szóló feladatainak többségét 2023-ra tolták ki. Hogy csak a relevánsabb intézkedéseket említsük: Nem sikerült időben létrehozni korrupciós kockázatokat rejtő álláshelyek feltérképezését célzó adatbázist, vagy azt az automatizált döntéstámogató rendszert, amely csökkenthetné az ügyintézők beavatkozását adminisztratív döntésekbe - írta a héten egy értékelésében a K-Monitor.

A kormány saját beszámolója szerint már 2015 és 2018 között stratégiai módon foglalkozott például a közbeszerzések befolyásmentességével, az átláthatóság növelésével vagy a közszolgálatban állók vagyonnyilatkozataival. Utóbbi területeken ugyan nem történt sem érdemi lépés - állítja a szervezet.