Befejezéséhez közeledik a Tisza-völgy vízügyi infrastruktúra fejlesztését szolgáló projekt – derült ki a KÖTIVIZIG közleményéből. A KEHOP keretében, uniós és hazai forrásból megvalósuló, 5,6 milliárd forintos beruházást a Duna Aszfalt Zrt., a Horváth Építőmester Zrt. és a KELET-ÚT Kft. kivitelezi, terv szerint november végi zárással. Az „Ágazati infrastruktúra fejlesztése” elnevezésű projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma bonyolítja le.

Az árvízvédelmi fővédvonal megközelíthetősége is javul

A fejlesztés előrehaladásáról Harsányi Gábor, a KÖTIVIZIG műszaki igazgatóhelyettese október 16-án Szolnokon, a KÖTIVIZIG Védelmi Osztag telepén számolt be. Eszerint a projekt során

  • átépülnek az 50-60 éves védelmi központok,
  • új raktárak létesülnek,
  • megtörténik egy szivattyútelep rekonstrukciója,
  • továbbá mintegy 48 kilométer hosszan az árvízvédelmi töltések állékonyságának javítására is kiemelt figyelmet szentelnek.
Szavaiból kiderült, a vízügyi infrastruktúra fent leírt fejlesztése közvetlenül, illetve közvetetten járul hozzá az árvízi biztonság növeléséhez a Tisza-völgyben. A beruházás konkrétumaira is kitért, amelynek része többek közt

  • az Apavára védelmi központ átépítése,
  • a karcagi gépszín építése,
  • a Gástyás II. szivattyútelep rekonstrukciója és reverzibilissé tétele,
  • a szolnoki, tiszaligeti védelmi központ átépítése,
  • a Hosszúfok II. szivattyútelepen, valamint a szolnoki Védelmi Osztag telepen raktárak építése, s nem utolsósorban árvízvédelmi töltések helyzeti állékonyságának javítása.
A töltéseknél elvégzett munkát az árvizek alatt tapasztalt jelenségek megszüntetése, illetve a szükséges ideiglenes védekezési beavatkozások megelőző célú kiépítése miatt indokolta a szakember.

Ezek egy részén az árvízvédelmi töltés helyzeti állékonyságának javítását a mentett oldali töltéselőtér leterhelésével, máshol a nyúlgátat kiváltó vízoldali agyagpadka építésével tervezzük. A vízoldali agyagpadkát pályaszerkezet támasztja meg, amely járulékos haszonként az árvízvédelmi fővédvonal megközelíthetőségét is javítja

– magyarázta Harsányi Gábor.

Az árvízvédelemben részt vevők elszállásolása is megoldódik

Ami a részleteket illeti, a KÖTIVIZIG Karcagi szakaszmérnökségét érintően zajlik az Apavára új védelmi központ és a karcagi gépszín építése, valamint a Gástyás II. szivattyútelep rekonstrukciója, ami magába foglalja a jelenleg dízelként üzemelő telep elektromosítását is. Ezzel jelentősen nő a belvízi biztonság, továbbá a nyomócsőhálózat átalakításával a Gástyási öntözőcsatorna kapacitása.

A szolnoki Védelmi Osztag telep kiemelten fontos logisztikai bázis, ahol a KÖTIVIZIG védelmi anyagokon és gépeken kívül az országos védelmi készlet jelentős hányadát is tárolják, egy részét jelenleg sajnos nem optimális körülmények között. Ezért itt új raktárépületek létesülnek, amelyek révén lehetővé válik a védelmi gépek és eszközök szakszerű tárolása, állaguk megóvása. Ugyancsak a védelmi gépek és eszközök állagmegőrzését biztosító szakszerű tárolása a célja a KÖVIZIG működési területén lévő Hosszúfok II. szivattyútelepen felépített csarnoknak, ami hosszú távon megoldja a hordozható szivattyúk elhelyezési gondjait.

A projekt része a KÖTIVIZIG Szolnoki Szakaszmérnökség területén található, a ’70-es években épült tiszaligeti árvízvédelmi központ felújítása és átalakítása is, mely jelentősen hozzájárul a védekezés hatékonyságához azzal, hogy biztosíthatóvá válik a munkában résztvevő szakemberek elszállásolása. A projekt fizikai befejezésének tervezett dátuma november 30. – írja a Magyar Építők.