A nemzetközi felsőoktatási mobilitási programokért felelős Tempus Közalapítvány Kuratóriuma a beérkezett igények alapján 17 egyetem 1,820 milliárd forint értékű pénzügyi támogatásáról döntött – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

A 2023. őszi „mobilitásokra” minden szükséges forrás biztosított, és a jövő év tavaszára vonatkozó egyetemi pályázatok az ősz folyamán kiírhatók. Az érintett felsőoktatási intézmények számára a döntést követően megkezdődött a támogatói szerződések előkészítése, így az egyetemek részére a források már szeptember elején rendelkezésre fognak állni.

A meglévő mobilitási keretek, valamint pénzügyi erőforrások lehetővé teszik, hogy a mobilitásra vonatkozó egyetemi igények kielégítése 2024. június 30-ig biztosított legyen.

A Tempus Közalapítvány küldetése „az egyetemisták, oktatók és munkatársak érdekében az Erasmus+ programban való részvétel biztosítása”, ennek érdekében döntöttek többek között a modellváltó egyetemek mobilitási programjainak feltételes támogatásáról, amelynek megerősítésének az Európai Bizottság részéről 2023. november 23-ig kell megtörténnie – olvasható a közleményben.

Július végén írtunk arról, hogy az ösztöndíjak mellett a kutatási tevékenység és a felsőoktatási fejlesztések is veszélybe kerültek. Nincs más választás, csak saját magukon tudnak segíteni az egyetemek. Stratégiai szemléletre van szüksége az egyetemeknek ahhoz, hogy a finanszírozási kihívásokkal szembe tudjanak nézni.