2022 felemás év volt a cég ügyvezetője szerint, ugyanis a termékforgalom a pozitív mérlegű első félévvel szemben mínuszos lett a másodikban az elszálló infláció miatt. 

Tavaly 15,6 százalékkal nőtt a Spar Magyarország forgalma, ez több mint duplája az egy évvel korábbi 7,2 százalékos növekedésnek. A 14 ezer főt foglalkoztató cég tavalyi összbevétele így elérte a 915 milliárd forintot.

Nem a magánvásárlók miatt kellett mennyiségi korlátozást bevezetni az árstopos termékek miatt, ugyanis sok étterem és cukrászda is rászokott arra, hogy például a Sparokban szerezze be a csirkehúst vagy éppen a cukrot

– idézi Heiszler Gabriellát, a Spar ügyvezetőjét a Portfolio.

  • A 2,8-as zsírtartalmú UHT tejek forgalma a négyszeresére emelkedett az árstop alatt. Korábban a 1,5 százalékos tejek forgalma volt nagyobb, de mostanra több mint kétharmadot ad az árstopos 2,8-as.
  • Cukorból háromszor több fogy, mint az árstop előtt.
  • A saját márkás termékek részaránya 29,39-ról 32,19-re nőtt egy év alatt nagy részben a fogyasztók árérzékenysége miatt.

Hónapokig nem terveznek lisztet vagy cukrot adni az árstop kivezetése után.

A társaság ügyvezetője szerint cég februárban még bizakodó volt azzal kapcsolatban, hogy nem hosszabbítják meg az árstopot, de ez a bizakodás áprilisra elillant, és számítottak arra, hogy április 30-án a kormány meghosszabbítja a befagyasztott árazást a kiválasztott termékekre.

Szerinte szimbolikus jelentőségük van az érintett alapvető élelmiszereknek, azok politikai célt szolgálnak, és a döntéshozó „nem mérlegeli, mit veszítünk mindannyian a kiválasztott kilenc termék árbefagyasztásával”.

Hetekbe telhet, míg helyreáll a piac

Most abban bízunk, hogy a nyár elején kivezetésre kerül az intézkedés. Amikor ez majd megtörténik, hónapokig nem adunk el cukrot, lisztet, étolajat, az borítékolható, a többi termékkategóriánál is hosszú hetekbe telhet majd a piac regenerálódása

– ezt már az Indexnek adott interjúban mondta Heiszler Gabriella.

A Spar az árazását az ügyvezető szerint úgy alakítja, hogy a növekedés néhány százalékponttal az alatt legyen, mint amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minden hónapban közzétesz. 

Erre számíthatunk, ha Orbán Viktorék kivezetik az árstopot

Az áruházláncok és a kisebb, önálló boltok is várják az élelmiszer árstop kivezetését, noha a hatósági árazás jelenléte a kínálatban eddig sem volt érdemi befolyással az inflációra. A piaci szereplők szerint a kiélezett verseny miatt az árstop megszűnte után nem várható, hogy újra megugranak a fogyasztói árak. Bővebben>>>