A Belügyminisztérium 2019-ben még arról nyilatkozott , hogy a három betű és három számból álló kombináció 2026 környékén fog kifutni. Most úgy látszik ez sokkal hamarabb bekövetkezik.

Az Autóséletben nemrég megjelent, hogy milyen lehet az új formátum. A hivatalosan egyelőre meg nem erősített terv szerint betűből eggyel több lesz a jövőben és felkerül a magyar címer is a táblákra. 

A három betűből, illetve három számból, egy magyar zászlóból és egy nagy H betűből álló kombinációt még 1990 nyarán vezették be Magyarországon, ez kapott 2004-ben, az uniós csatlakozáskor kék alapszínt, a hazai trikolór helyét pedig a sárga EU-csillagok vették át.

Egy ideje azonban már sejteni lehetett, hogy változásra készül a jogalkotó, hiszen napjainkban az S-sel kezdődő betűkombinációnál tartunk, s már csak a T-s, a V-s és a Z-s sorozat van hátra, így lassan elfogynak a jelenleg alkalmazott elv szerint kiosztható azonosítótáblák – idézi a portál az Autósélet hírét.

Emellett a veterán járművek OT betűjelű rendszámaiból is nagyon kevés kiadható maradt, többek között ezért is indokolt az új változat bevezetése, amely valószínűleg 4 betűből és 3 számból fog állni.

Nagy valószínűséggel így néz majd ki az új sorozatrendszám, amelyet 2022 tavaszától adnak ki hivatalosan:

Kép: Autósélet Magazin

Eddig magyar zászló ékesítette az OT rendszámot, ám az új rendszerben az veteránoknál is megjelenik a tábla elején a kék sáv és az uniós zászló.

Kép: Autósélet Magazin

Az Autósélet információi alapján egyelőre annyit lehet tudni, hogy néhány nap múlva hivatalosan is bejelentik ezt a változtatást, ahogy azt is, hogy mi lesz a különleges rendszámokkal, az ügyfelek kérésére legyártott, egyedi változatokkal és a motorok jelzéseivel.