Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatását kezdeményezi a lélegeztetőgép-biznisz ügyében Varga Zoltán, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke a testület csütörtöki ülésén. Mint írják, a kormány kétszeresen okozott kárt az országnak a kínai lélegeztetőgépekkel, amikor először túlárazva megvette azokat, majd fizettek az egyszer nem használt gépek tárolásáért – írta a bizottság elnöke az MTI OS-nek eljuttatott levelében.

A belügyminiszternek kötelessége számot adni a lélegeztetőgépekről és arról, hogy mi lett a 300 milliárd forintért feleslegesen megvásárolt 16 ezer eszköz sorsa.

Az már a pandémia idején is egyébként egyértelmű volt, hogy 16 ezer lélegeztetőgépre nem lesz szükség, a járvány abszolút mélypontján 1527-en voltak lélegeztetőgépen.

Nincsenek meg a papírok

Idén májusban derült ki, hogy már 2021 novemberében megsemmisítette a Külgazdasági és Külügyminisztérium a másfél évvel korábban kötött gyanús, túlárazott malajziai lélegeztetőgép-beszerzés iratainak egy részét, így a gyanússá vált beszállító, a GR Technologies nevű cég átláthatóságát igazoló papírjait is.

A vonatkozó nyilatkozatok és értékelések már soha nem lesznek megismerhetőek, ez derült ki azokból az dokumentumokból, amit a külügyi tárca küldött meg a Transparency International (TI) Magyarországnak egy kúriai ítélet nyomán – írta akkor a Népszava.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezután egy interjúban a lélegeztetőgép-biznisszel kapcsolatban azt mondta, nincs tudomása arról, hogy ledarálták a dokumentumokat, és nem rendelt el ilyet. Mindenesetre a papírok hiányoznak, és azt ígérte, utánanéz.

Az ügy előzménye, hogy 2020-ban a Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül több száz milliárd forint ömlött ki a központi költségvetésből, a pénzt lélegeztetőgépek, maszkok és más egészségügyi felszerelések ellenértékeként fizették ki akkor még ismeretlen cégeknek a Covid-járvány elleni védekezés részeként.

Az egyik ilyen eszközvásárlás során 2020. március 25-én a KKM közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba szerződést kötött a malajziai GR Technologies SDN BHD nevű céggel 7 ezer lélegeztetőgép beszerzéséről közbeszerzési eljárás nélkül, ami akkor egyébként jogszerű volt a koronavírus-járvány idején elfogadott rendkívüli szabályok miatt, ekkor 176 milliárd forintért vásároltak kínai gyártású lélegeztetőgépeket.