A magyar lakosság nagy többsége – 74 százaléka – hallott a Pegasus-botrányról, arról, hogy egy izraeli kémprogram segítségével kormánykritikus újságírókat, közéleti szereplőket és üzletembereket figyeltek meg hazánkban is – írta a Népszava a Publicus Intézet július végén készült felmérése nyomán.

Az átlag mögött a Fidesz–KDNP támogatói között akadnak bőven olyanok is, akik nem hallottak a megfigyelési ügyről. Életkor szerint a ­18–29 éves korosztály alig 59 százaléka tudja, mi az a Pegasus, míg az időseknél 90 százalékos ez az arány.

A magyar társadalom csaknem fele – pártállástól függetlenül – biztos abban, hogy hazánkban politikai okokból figyelnek meg kormánykritikus embereket. Ha figyelembe vesszük azt is, hányan válaszolták a kérdezőbiztosoknak azt, hogy „csak” elképzelhetőnek tartják, hogy ilyesmit tesz a kabinet, akkor már 70 százalék az arány.

A fideszesek 71 százaléka szerint semmiképp nem elfogadható, hogy kormánykritikus személyeket figyeljenek meg. Ugyanakkor csupán hét százalékuk véli úgy, a miniszterelnöknek le kell mondania, ha kiderül, hogy köze van kormányának a megfigyelési botrányhoz. Ugyanakkor a kormánypárti szimpatizánsok 43 százaléka úgy vélekedik, mennie kell annak a miniszternek, aki alá az adatokat gyűjtő szervezet tartozik.

A megkérdezettek 83 százaléka azt tartaná helyesnek, ha szigorúan szabályoznák a lehallgatás feltételeit, és úgy vélik, jobb lenne, ha a megfigyelésekről szóló döntéseket nem egy ember hozná.

Egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt adatai szerint Magyarország is megvásárolhatta számos más ország (mint az Egyesült Arab Emírségek, Marokkó, Banglades vagy India) mellett a Pegasus nevű izraeli kémprogramot. Állításaik szerint többeket - köztük civileket, újságírókat, politikusokat - pedig meg is figyelhetett a digitális eszközök feltörésére használható szoftverrel.

A szoftvert csak államok vásárolhatják meg, annak eladásához az izraeli védelmi minisztérium engedélye szükséges, főként titkosszolgálati és hírszerző szervek, valamint a terrorelhárítás használhatják annak engedélyei, jellege miatt.

Az ügy nagy felháborodást keltett világszerte. Azóta egy kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter úgy reagált a Pegasus használatára vonatkozó kérdésre, hogy a "kormány nem fog arról beszélni, milyen szoftvert használ titkos információgyűjtésre". A Központi Nyomozó Főügyészség pedig nyomozást rendelt el

"Az esg (environmental, social and government - vagyis környezetvédelmi, társadalmi és irányítási) szempontokat figyelembe vevő alapok kedvezőtlenül ítélhetik meg az olyan fejleményeket, mint a Pegasus-ügy vagy a pedofiltörvénnyel kapcsolatos problémák" - mondta korábban lapunknak Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A magyar állampapírok CDS-felárára egyelőre ez a két esemény még nem volt hatással, az viszont, ha az európai uniós transzferek elmaradnak vagy késni fognak a kötelezettségszegési eljárások miatt, a magyar eszközök árazását is negatívan befolyásolhatja.