A lap értesülése szerint a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, Ágostházy Szabolcs az Európai Bizottság (EB) illetékeseivel folytatott tárgyalásain több olyan jelzést adott, ami szerint a magyar kormány kész végrehajtani az EU által előírt, az országspecifikus ajánlásokban szereplő javaslatokat. Az EB eddig e végrehajtások elodázása miatt nem hagyta jóvá a magyar újjáépítési tervet. Ezért történhetett meg, hogy 22 tagállam már elkezdett lehívni komoly összegeket a 750 milliárd eurós - a járvány hatásait mérséklő - helyreállítási keretből, de Magyarország még egyetlen centhez sem férhetett hozzá - emlékeztetett a 444.hu.

A magyar miniszterelnök Ursula von der Leyennek címzett levelében jelezte, hogy Magyarország le akarja hívni az újjáépítési alapból Magyarországnak járó hitelt is, amit korábban Orbán visszautasított.

Az alapban vissza nem térítendő támogatás és a piacinál jobb feltételekkel lehívható hitel is van. Magyarország esetében az eredeti keret 5800 milliárd forint volt, ennek 43 százaléka támogatás, 57 százaléka kedvezményes hitel.

Az EB ragaszkodik hozzá, hogy a pénz egy részét a korrupció visszafogására, a közbeszerzési rendszer modernizációjára és más, az országspecifikus ajánlásokban szereplő javaslatok végrehajtására költse Magyarország. A magyar kormány tavaly még beleállt a vitába, és gyorsan megszavaztatta a parlamenttel a homoszexualitás megjelenítését tiltó úgynevezett gyermekvédelmi törvényt, hogy a magyar lakossággal elhitessék, a Bizottság emiatt nem ad pénzt - írja a lap.

Orbán most a teljes keret megnyitását kérte az Európai Bizottságtól az ukrajnai háborúra hivatkozva. A pénzt a magyar hadsereg megerősítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására, illetve a háború okozta gazdasági károk enyhítésére kérte, azaz előre jelezte, hogy nem arra költené, amire eredetileg, még 2020 nyarán jóváhagyták - vagyis a járvány okozta gondok enyhítésére, strukturális reformokra, zöld átállásra és digitalizációra.

A lap információi szerint akkor nyílhat meg a hitelkeret Magyarország előtt, ha a pénzt elsősorban az orosz energiafüggőség felszámolására használnák fel.

Orbán: a rendkívüli körülmények rendkívüli intézkedéseket követelnek

Levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a magyar kormány döntéséről, mely szerint Magyarország kéri az Európai Bizottságtól a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását is - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.
Orbán Viktor azt kérte, hogy az Európai Bizottság soron kívül hagyja jóvá az EU keleti határait védő tagállamainak Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terveit, Partnerségi Megállapodásait és operatív programjait. Kérte továbbá, hogy a bizottság az előfinanszírozási, társfinanszírozási és átcsoportosíthatósági korlátok feloldásával tegye lehetővé az uniós költségvetési források gyors, célzott és rugalmas felhasználását.
Orbán szerint a háború gazdasági hatásai és a szankciók súlyos terhet jelentenek a magyar gazdaságnak. A rendkívüli körülmények rendkívüli intézkedéseket követelnek, ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy kéri az Európai Bizottságtól a helyreállítási alap lehívható hitelkeretét is. Magyarország a hitelkeret azonnali rendelkezésre bocsátását kéri védelmi, határigazgatási, humanitárius és egyéb akut válságkezelési feladatok ellátásához - áll a levélben.