Ózd

A rezsiköltségek elszállása mellett bevételeik csökkenése is sújtja Ózd városát - közölte lapunkkal Janiczak Dávid polgármester. Bár ajánlatot a következő évre nem kaptak, becsléseik szerint 700 millió forint lesz a többlet, amelynek kigazdálkodása anélkül is nehéz lenne, hogy a városnak 2023-ban 300 millió forint adóbevétel-csökkenéssel kell számolnia nagyrészt a Johnson Electric távozása miatt.

Emellett a kormány letekerte a közfoglalkoztatási programot, az év hátralévő részében így 95 embert kellett elengedni, és 35 millió forint hiány jelentkezett a dologi oldalon, melyet önerőből kellene pótolnia a városnak. Jövőre várhatóan további létszámcsökkentés vár a programra.

Ez körülbelül 1 milliárd forint mínusz, amit Ózdon lehetetlen kigazdálkodni. Ha az összes nem kötelező önkormányzati feladatot megszüntetjük, az sem tűnik jelenleg elegendőnek.

- tette hozzá a polgármester, aki szerint még rosszabb lesz a helyzet, ha a távhő is drágul.

Az ózdi költségvetés eddig is mindössze az önkormányzati intézményrendszer szűk, takarékos szintű működtetésére biztosított lehetőséget, önerős beruházások nélkül. Elsődlegesen a kulturális intézményük egyes épületeinek bezárásával, dolgozók átköltöztetésével kezdték a takarékoskodást, de más intézményeknél is lehetnek összevonások.

A közvilágítást is mérséklik, de annak hatása alig lesz érezhető.

Janiczak Dávid szerint ha az árak nem mérséklődnek vagy nem kapnak jelentős kormányzati segítséget, akkor az összes nem kötelező feladat (kultúra, sport, autóbusz-közlekedés, városi rendészet, sport és civil támogatások) leáll, ráadásul az ezekben a szektorokban dolgozók szerződésének megszüntetése mellett is kétséges teljesíteni a következő évet.

Ha pedig valamit bezárnak, annak újraindítása is kétséges, hiszen a munkatársaink Ózdon valószínűleg nem tudnának elhelyezkedni, költözésük azonban végleges lenne.

A múzeumuk jelenleg már csak előzetes bejelentkezésre nyit ki és a Civil Ház is csak mozinapokon látogatható, már ameddig annak üzemeltetője bírja finanszírozni.

A közösségi házak bezárnak, a városi uszoda kis medencéjét leengedték, a nagy még üzemel, a wellness részleg bezárt.

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen az E.ON-nal között villamosenergia-szerződés az év végén jár le és várhatóan 8-10-szeres áron tudnak újraszerződni. A gázzal "jobban állnak" mert szerződésük - amelyet szintén az E.ON-nal kötöttek - csak 2023. október 30-án jár le - közölte lapunkkal az önkormányzat.

Az előzetes számítások alapján Zalaegerszegen 2023-ban, az összes intézményt és városi céget figyelembe véve az áram és a gáz ára 6,6 milliárd forinttal fog emelkedni, ebből a Zalavíz Zrt. költségeinek növekménye önmagában 3,6 milliárd forint, amit csak állami szerepvállalással lehet kezelni. A város teljes iparűzési adóbevétele évente ötmilliárd forint.

Jelenleg zajlik az adatok pontosítása és az intézkedési tervek kidolgozása, de alapelv, hogy az önkormányzati alapszolgáltatások nem sérülhetnek, azoknak mindenképpen tovább kell működni (bölcsődék, óvodák, oktatás és nevelés, orvosi rendelők, idősotthonok, szociális intézmények, közvilágítás, gyermekétkeztetés, tömegközlekedés).

Annak érdekében, hogy az alapszolgáltatások zavartalanul működhessenek, 2023-ban újra kell gondolniuk az összes többi intézményük működését, de 2022-ben még nem várhatóak lépések - hangsúlyozta az önkormányzat.

Pécs

Augusztustól az év végéig csak a közvilágítás mintegy 300-400 millió forint többletkiadással jár a pécsi önkormányzatnak. Jövőre – a jelenlegi árakon számított becslés alapján – a villamosenergia beszerzése 3,5 milliárd, a földgázé félmilliárd forint többletköltséget jár majd az önkormányzatnak - közölték lapunk kérdésére.

A pécsi önkormányzat intézményeinek többségében távhő biztosítja a fűtést, amelynek ára eddig nem nőtt. Öröm az ürömben, hogy 2022-ben Pécsett nem számítanak arra, hogy a közintézmények fűtési költsége jelentősen emelkedne, ezért nem is terveznek semmilyen nyitvatartási korlátozást idén.

Kaposvár

Kaposvár polgármestere Szita Károly külön infografikákat készíttetett, amelyeken láthatók az egyes intézmények energiaár-emelései.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az intézmények energia-áremelkedése elérheti az ötmilliárd forintot, de ebben nincs benne a távfűtés drágulása.

A város nagy szerencséje, hogy hamarosan elkészül a faapríték-tüzelésű biomassza fűtőmű, amely akár a gázhasználat 93 százalékát is kiválthatja, ha beüzemelik. A város emiatt látja a fényt az alagút végén - fogalmaztak lapunknak.

A céljuk az energiafüggetlenség elérése, többek között ezért cserélik fokozaton a városi tömegközlekedésben részt vevő buszokat elektromosra.

Hangsúlyozták, hogy egy olyan beruházásról sem kellett lemondaniuk, amely a 2022-es költségvetésben benne volt.

Érd

Érd önkormányzata - látva, hogy más településeken az energiaárak robbanása miatt közbeszerzési eljárások hiúsultak meg - arra kérte intézményeit, hogy piaci kategóriából egyetemes kategóriába váltsanak az energiaszolgáltatókkal szerződve.

Amikor júniusban felmerült, hogy a kormány azt tervezi, kiteszi az önkormányzatokat és intézményeiket a rezsicsökkentett energiavásárlók köréből, készítettek egy becslést és úgy számoltak, hogy ez 2022 augusztus 1-től az év végéig 350-380 millió pluszkiadást jelent - írta lapunknak az önkormányzat.

Ez egyrészt azoknak a vételezési helyeknek a pluszkiadásából származik, amelyek nem tudtak behúzódni a végső menedékes kategóriába (például az önkormányzat cégei, az általuk működtetett intézmények), másrészt az egyetemes szolgáltatás ára és a végső menedékes ár közötti különbségből adódó többletköltségekből áll össze.

Ugyanakkor közelít a „gázév” vége, ha maradnak ezek az árak, illetve ha nem sikerül az érdi önkormányzatnak szerződnie, és „büntetőáron” kapják majd a gázt, akkor nem kizárt, hogy egymilliárd forint fölé is mehet a számla. Kiszámíthatatlanná teszi a helyzetet, ha csak pár hónapos szerződéseket tudnak kötni. 

Továbbá a naptári évvel együtt ér véget az „áramév” is,

ha a mostani áron kell minden vételi helyünkön beszereznünk jövőre a gázt és az áramot, akkor önkormányzatunk a tavalyi évi több mint 700 millió forint helyett több mint 4 milliárdot költhet a rezsire.

- írta az önkormányzat.

Szerintük csapdahelyzetbe kerültek, ugyanis vagy eredménytelenek lesznek a beszerzések, mert nem lesz elég fedezet a beérkezett ajánlatok elfogadására, vagy egyszerűen nem lesznek jelentkezők.

Mivel az óvodákat, bölcsődéket és más létfontosságú intézményeket működtetni kell, első körben racionalizálják az energiahasználatot, de ha ez nem elég, akkor jönnek a bezárások. Most is dolgoznak egy vészforgatókönyvön.

Ha mégis zárni kell, akkor a művelődési ház, a könyvtár és a galéria lesznek az első áldozatok, ezt követik a sportlétesítmények, az uszodák és az aréna. Az önkormányzat hangsúlyozza,

hogy ez a sorrend nem értékrendet tükröz, hanem Érd sajátos agglomerációs helyzetéből adódik: az itt élők egy jelentős hányada még mindig Budapest kulturális színtereit látogatja inkább, ugyanakkor a diákok, gyerekek, hétvégén a családok nagy számban használják a sportlétesítményeket.

Az egyetlen, amelyet már most leállítottak az a Fenyves Parkváros Köznevelési Centrumhoz tartozó, nyitás előtt álló uszoda tesztüzeme.

Szigetszentmiklós

"2022-ben várhatóan 33,2 millió forint tehernövekedés várható, melyet az euró és a rendszerhasználati díjak emelkedése befolyásolhat. 2023-ra ez a növekedés 94 millió forintra tehető. Az áramközbeszerzésünk két évre szól, ez csak 2023 őszén jár le, így a mostani áramár-emelkedés nálunk még nem jelentkezik. Az intézményeink nagy részében távfűtés és gázfűtés van, jelenleg folyamatban van a gáz közbeszerzése, illetve várjuk az állami garanciavállalás módját a távfűtés támogatásában. A teljes fűtési szezonban a település pluszköltsége az éves költség 70 százaléka" - válaszolta lapunk kérdésére Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere.

Felkérték az intézményvezetőket, készítsenek terveket az energiamegtakarításra, de ennél szigorúbb intézkedést még nem hozott a képviselő-testület. A polgármester az esetleges korlátozások elkerülése érdekében igyekszik minél több szakemberrel egyeztetni. Megoldásként felmerült a megújuló energia alkalmazása is.

Gödöllő

Gödöllőnek 2023 végéig van áramár-szerződése, így "csak" a rendszerhasználati díj emelkedésével számolnak, de ezt is több 10 milliós nagyságrendű tétel - mondta lapunknak Gémesi György polgármester. Összességében - azzal együtt, hogy a gáz a nyolcszorosára drágul - 600-800 millió forintos extra kiadásai lehetnek a városnak.

A polgármester célja, hogy idén kulturális programokat ne kelljen lemondani, és a szociális intézményekben egészen biztosan nem 18, hanem legalább 20 fok lesz.

Kormányzati beavatkozásra, ársapkára mindenképpen szükség lesz a városvezető szerint.

Salgótarján

Salgótarján önkormányzatának becslése szerint idén - a jelenlegi árakkal számolva - 463 millió, jövőre 1,27 milliárd lesz az a többlet, amelyet a gáz, a villany és a távhő beszerzésére ki kell fizetni. Ez hatalmas összeg egy olyan város esetében, amelynek költségvetési mérlegfőösszege 7-8 milliárd forint között mozog.

Arról, hogy be kell-e zárni létesítményeket még nem született döntés.

Baja

Baján idén 66 milliós, jövőre viszont ennél nagyságrendekkel magasabb, 2,5 milliárdos többletet várnak. A legnagyobb terhet a közvilágítás, az intézmények fűtése és a víziközmű-szolgáltató energiaköltségeinek növekedése teszi ki.

A közvilágítást fejleszteni fogja a város, amely ha nem is rövid, de hosszabb távon mindenképpen megtakarítást eredményez majd - írja az önkormányzat.

Drágulnak bizonyos szolgáltatások

Az önkormányzat már nem tudja tovább azon a szinten tartani az árakat, amelyeket 2019 után a járvány miatt nem emelt, így emelkedni fognak a lakbérek, a nem lakáscélú helyiségek bérleti díjai, illetve a gyerekétkeztetés. Várhatóan módosulnak a helyi adók is, és úgy változnak majd az önkormányzati rendeletek, hogy azok a bevételek növelését és a kiadások csökkentését eredményezzék.

A nem kötelező önkormányzati feladatok körébe tartozó támogatások mértékét is korlátozzák vélhetően már idén is, de 2023-ban mindenképpen.

A díszkivilágítás, a szökőkutak és a sebességjelző táblák a tervek szerint október 1-től nem működnek majd.

- írta lapunknak az önkormányzat

November 1-től több nagy energiafogyasztású intézmény bezár majd, de erről még folynak az egyeztetések. Idetartozhat az uszoda, a sportcentrum, a kulturális intézmények külső telephelyei, vagy egyes üdülők. A kulturális intézmények központi épületei korlátozott nyitvatartással üzemelnek majd.

A fűtési szezonban minden intézményben 20 fok lesz, kivéve ott, ahol a jogszabályok ettől eltérően rendelkeznek.

A város felülvizsgál minden megbízási szerződést, és elhalasztják a jövőre tervezett önerős fejlesztéseket. Azok élveznek előnyt, amelyeket már elkezdtek.

Hajdúböszörmény

A hajdúböszörményi önkormányzat számításai szerint az energiaárak emelkedése mintegy ötszörös költségnövekedést jelent. Az önkormányzati cégek és intézmények vezetői - Kiss Attila polgármester felkérésére - intézkedési terveket készítettek, amelyeket egy munkacsoport feldolgoz és a szeptember 29-i képviselő-testületi ülésre elő is készít.

Cegléd

Idén augusztus 1. és december 31. között a ceglédi önkormányzat kiadásai 60 millió forinttal emelkednek. Jelenleg még - bár próbálkoztak - nem sikerült energia-közbeszerzési szerződést kötni a következő évre. Ekkor a költségek legalább 150-180 millió forinttal emelkedhetnek, de ez optimista forgatókönyv.

Cegléden minden intézmény - és maga az önkormányzat is - elkészítette energiagazdálkodási tervét. Az intézkedések közé tartozik az energiatakarékos izzókra való átállás és - ha van rá keret - fűtés-korszerűsítés.

Korlátozni kívánják a díszkivilágításokat, a rendezvények nagyságából is visszavesznek és - bár ilyen döntést nem kellett eddig hozni - az intézmények nyitva tartása is változhat.

Cegléden október második felére várják az iparűzési adó részleges elvonását ellentételező kompenzációt, ami nyáron rendeletben jelent meg. A tavalyi évhez képest több mint 80 millió forinttal kevesebbet kapnak

Az sem könnyíti meg helyzetünket, hogy a bölcsődei ellátási normatíváját 24 millió forinttal, az idősotthoni ellátást 4 millió forinttal csökkentik. A korábban elvont 127 millió forint gépjárműadó visszapótlásáról sincs információnk.

- mondta Csáky András polgármester hozzátéve, hogy a közétkeztetést végző szolgáltató 50 millió pótlást kér az év hátralevő részében, az idősek otthona biztonságos működéséhez pedig 25 millió forint többlet támogatásra van szükség. 

Vác

Vácott a múlt héten döntött a képviselő-testület arról, hogy létrehoznak egy válságkezelő csomagot: ez 10 millió forintos alapot jelent a váci lakosok közül azok számára, akiket leginkább érint a rezsinövekedés.

A közvilágítás az eddigi nettó 18 milliós negyedéves költség helyett a számítások szerint 77,5 millióba kerül 2022 utolsó negyedévére a kiadás. A művelődési központ elmúlt évi 3-4 milliós havi gázszámlája már az elmúlt télen is háromszorosára, 11 millióra emelkedett.

Az önkormányzat azt írta lapunknak, hogy még végleges döntés nem született a takarékossági intézkedésekről és arról sem, hogy bezárnának egyes intézmények. Hozzátették azonban, hogy biztosan lesznek ilyenek.

Budaörs

A budaörsi városvezetés idénre 450 millió forint, 2023-ra kétmilliárd forint növekménnyel számol. A takarékossági intézkedések között szerepel a nappali világítás mellőzése az önkormányzati intézményeknél, az okosabb klímahasználat és a számítógépek kikapcsolása a munka végeztével. Bezárásról még nem döntöttek.

Ahogy más városok, Budaörs is energiahatékonysági beruházásokat tervez.

Székesfehérvár

Komoly belpolitikai visszhangot okozott Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere segélykiáltásnak is beillő posztja, amelyben arról írt, hogy ha van valami, amit Európában ma közvetlenül óriási veszély és válság fenyeget, az a települések, a falvak és a városok világa, a helyi közszolgáltatások biztosítása.

Cser-Palkovics biztos abban, hogy a felelős városvezetők – pártállástól függetlenül – már hetek óta vért izzadnak, hogy biztosítsák valahogy a településük legalapvetőbb szolgáltatásainak. De hangsúlyozza: eközben már ajánlatot sem kapnak az energiaszektortól a villamosenergia, valamint a gáz beszerzésére kiírt pályázatokon.

Kecskemét

Kecskemét polgármesteri hivatala kérdésünkre Szemereyné Pataki Klaudia polgármester egy korábbi interjúját ajánlotta figyelmünkbe, amely a hiros.hu oldalon jelent meg. Ebben többek között arról beszél, hogy drasztikus lépéseket nem terveznek, az idei költségvetés stabil. Ami a jövőt illeti, szükség esetén inkább a fejlesztéseket ütemezik át.

A városnak van érvényben lévő keretszerződése, amely a villamosenergiára 2023. július végéig, a gázra pedig 2023. szeptember végéig szól.