A kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) eddigi talán legnagyobb változása volt a 2021-ben évben bevezetett 3 millió forintos értékhatár, amely akkor kap szerepet, ha egy vevő részére ennél nagyobb összeget számlázott a kisadózó. Az ezt meghaladó összegek után a vevő, külföldi vevő esetén pedig a kisadózó fizet 40 százalékos különadót.

Az első forinttól kezdve különadót kell fizetni továbbá az olyan bevételek után, amelyet kapcsolt vállalkozásától kapott a kisadózó.

Ez a különadó megkavarja az idei bevételi jelentéseket azoknál a kisadózóknál, akiknek a bevétele meghaladta a 12 millió forintot – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere szerint a tavaly bevezetett különadó a szokásos számítást megbonyolítja. A kétszeres adóztatás elkerülése érdekében ugyanis, a 12 millió forintos értékhatár számítása során figyelmen kívül kell hagyni azokat a bevételeket, amelyek után már kellett 40 százalék különadót fizetni akár azért, mert kapcsolt vállalkozástól származó bevétel, akár azért, mert egy vevő felé meghaladta a 3 millió forintot a tavalyi évben számlázott összeg.

A számítás pontos elvégzéséhez segítséget nyújt, hogy a belföldi vevőknek január 31-ig adatot kellett szolgáltatniuk a kisadózóknak, hogy mekkora összeg után fizettek különadót. A kisadózónak elvileg tehát külön kimutatás nélkül is rendelkezésre kell, hogy álljanak ezek az értékek.

Nagyon fontos, hogy az egy vevő felé 3 millió forint felett, illetve kapcsolt vállalkozás felé számlázott összeget attól függetlenül figyelembe kell venni, hogy a vevő fizette a különadót vagy pedig a kisadózónak kellett azt befizetnie, mert külföldi vevőről van szó. Azaz, akkor is a teljes 3 millió forint feletti rész, illetve akkor is a teljes kapcsolt vállalkozás felé kiszámlázott összeg csökkenti a fenti számítás során a bevételt, ha egyébként abból a kisadózó maga fizetett különadót.

Ráadásul bonyolítja a helyzetet, ha a kisadózó nem egész évben volt aktív, és egy vagy több hónapon keresztül szüneteltette a tevékenységét. Ez esetben nem 12 millió forint az adó értékhatára, hanem annyiszor egymillió forint, ahány hónapig aktív volt 2021-ben a kisadózó kata-alanyisága. Ez azonban nem hat ki sem a 3 millió forintos értékhatárra, sem a kapcsolt vállalkozások miatt fizetendő különadóra.

Azt is fontos észben tartani, hogy jelenteni kell minden olyan vevőt a február 25-i határidőig, akinek több, mint egymillió forintot számlázott a kisadózó. Erről a belföldi vevőknek maguknak is adatot kell szolgáltatni, de nekik március 31-ig van erre határidejük.