Nagy Márton a magyar iparpolitika aktív hitelezési és beruházásösztönzési szerepéről szólva szerdán elmondta, hogy Magyarországon több mint 4,7 millióan dolgoznak, és ezen belül jelentős a szakképzettek részaránya. A külföldi beruházások mértéke 2022-ben csúcsot döntött Magyarországon, és 2023-ban a külföldi tőke beáramlása elérheti akár a 4 ezer milliárd forintot is.

A magyar gazdaság szerkezetében a high-tech magas arányt képvisel

– hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter a Bosch Rexroth innovációs élményközpont (Bosch CU.BE - Customer Benefits) átadásán szerdán Budapesten.

Kifejtette, hogy a magyar ipar növekedésében jelentős a csúcstechnológia szerepe.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kutatása szerint a magyar gazdaságon belül 70 százalékos arányt képvisel a high-tech, ezzel Magyarország szinte minden fejlett országot megelőz.

Hozzátette, Magyarország a világ 14. legkomplexebb exportjával rendelkezik, a feldolgozóipari exporton belül pedig kiemelkedően magas a high-tech aránya.

Megjegyezte, hogy a Savills Nearshoring-index szerint Magyarország 2020-ban az Európai Unióban a második legvonzóbb befektetési célország volt.

Kiemelt stratégiai partner

Nagy Márton felidézte, hogy a Bosch csoport Magyarország kiemelt stratégiai partnere, és hangsúlyozta: a Bosch magyarországi jelenléte is lehetővé teszi, hogy Magyarország fejlesztőközponttá váljon.

A Bosch jó példája annak, hogyan válhat egy családi vállalkozás versenyképes nemzetközi nagyvállalattá

– mondta a miniszter.

Thomas Ilkow, a Bosch Rexroth kelet-európai és közel-keleti értékesítési régiójáért felelős vezetője a megnyitón az innováció fontosságát hangsúlyozta, és rámutatott arra, hogy a budapesti innovatív élményközpont segíti a kreativitás, az együttműködés és a hálózatosodás megvalósítását.

Szászi István, a Bosch csoport Magyarország és Adria-régió vezetője hangsúlyozta: olyan ökoszisztémát építenek, amelyben ipari partnereikkel, a felsőoktatás résztvevőivel, az egyetemekkel és a kutatóközpontokkal közösen dolgozhatnak azért, hogy a jövő technológiái minél hamarabb beépüljenek a mindennapokba. Ennek a munkának az egyik egyedülálló helyszíne a CU.BE.

Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az innovatív élményközponttal olyan nyitott teret hoztak létre, ahova az ipar minden szereplőjét várják közös gondolkodásra, eszmecserére az ipari technológia jövőjéről. A CU.BE az ipari digitalizáció vívmányait mutatja be, kézzelfoghatóvá teszi a modern gyártás működését és a fejlődés irányait.

32 ezer munkatárs világszerte

A Bosch Rexroth a hajtás- és vezérléstechnika egyik vezető szállítójaként világszerte a hidraulika, az elektromos hajtások és vezérlések, a hajtómű- technológia, a lineáris mozgatás- és szereléstechnika területén kínál megoldásokat. A vállalat több mint 80 országban rendelkezik telephellyel, több mint 32 ezer munkatársat foglalkoztat, és 2022-ben 7 milliárd euró árbevételt ért el.

Magyarországon a Bosch termékeivel 1898 óta van jelen, az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. A 2022-es pénzügyi évben 2255 milliárd forint teljes nettó árbevételt ért el, ebből a magyar piacra való csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele 314 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport több mint 18 300 munkatársat foglalkoztat.