Magyarországnak nem az orosz kivitel kiesése miatt kellene aggódnia, sokkal nagyobb érvágást okoz a magyar gazdaságnak az ukrán gazdaság orosz tönkretétele - írja a G7.

A KSH adataiból látható, hogy míg 2010-ben még a hazai export 3,6 százaléka irányult az Oroszországi Föderációba, 2020-ra ez az aránya 1,6 százalékra esett vissza. A folyamatosan elszegényedő Belaruszba irányuló kivitel a 2010-es 0,2-ről 0,1 százalékra esett vissza. Eközben Ukrajna továbbra is a magyar kivitel 2 százalékát vásárolta meg. Értékben az oroszországi export a 2010-es 704 milliárd forintról 579 milliárdra esett vissza, miközben az ukrán kivitel értéke 402 milliárdról 729 milliárdra emelkedett tíz év alatt. És hiába fontos a hazai földgázellátásban Oroszország, az importban is visszaszorult a szerepe.

Az Oroszországból származó import a teljes behozatal nyolc százalékáról két százalékra esett vissza 2010 és 2020 között, miközben az ukrán részesedés egyről 1,3 százalékra nőtt. Ráadásul ebben az orosz eredményben még a kormány hathatós támogatása és a piaci verseny kiiktatása is benne van: például az olyan megrendeléseké, mint a fővárosi 3-as metró vonalára. A hazai gyógyszercégek érezhetik meg leginkább az orosz gazdaság várható jelentős visszaesését és a fizetési nehézségeket. Ugyanakkor egy multinacionális autóipari cégnél az orosz kivitel kiesését úgy kommentálták, hogy egyáltalán nem bánják: vannak vevők a felszabaduló kapacitásaikra.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.