Négy év munka után "itt állunk a győzelem kapujában". Négy év alatt az ellenzéki pártok megértették, össze kell fogniuk. Hat párt teljes egységben indul, van egy közös listájuk, rajta három roma képviselővel, és van egy csodálatos programjuk - mondta az MTI tudósítása szerint Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt az ellenzéki pártok szombati, budapesti, kampányzáró rendezvényén.

Csak "agymosott, megvezetett, félrevezetett szerencsétlen" emberek tudják elhinni, hogy valaki olyan programmal indul a választáson, hogy elveszi a nyugdíjat, megszünteti a minimálbért, átműtteti az óvodás gyerekeket és elküldi "gyermekeinket" meghalni Ukrajnába. Orbán Viktor hazudik, ha nem lenne nagy bajban a Fidesz, akkor nem kellene "ennyire szánalmas hazugságokkal" támadnia az ellenzéket - mondta Márki-Zay Péter.

Az a programjuk, hogy adómentessé teszik a minimálbért, egy valódi gyermekvédelmi törvényt alkotnak, valamint megduplázzák a gyest, a családi pótlékot, az otthonápolási díjat és az öregkori nyugdíjminimumot.

Ha kormányra kerülnek, akkor nem az állami egészségügyet akarják fizetőssé tenni, hanem szükség esetén ingyenessé teszik a magánegészségügyet is. Bevezetik az eurót, de addig is gátat vetnek az inflációnak.

A politikus külön hangsúlyozta, hogy megtartják a határkerítést, önálló határőrséget állítanak fel és az EU határőrségével (Frontex) együtt védik Magyarországot. Átvilágítják a "Fidesz által beengedett migránsok tízezreit".

A programjuk egyik legfontosabb elemének nevezte, hogy Magyarország nem lesz többé következmények nélküli ország. Lesz elszámoltatás, első lépésként Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez - jelentette ki a miniszterelnök-jelölt.

A fiatalokban bízik Márki-Zay

Márki-Zay Péter hangsúlyozta, a kutatásaik szerint fej-fej mellett állnak a kormánypártokkal, ezért minden egyes szavazat eldöntheti a küzdelmet. A politikus azt mondta, őszintén hisz a győzelemben és a hitét a fiatalok adják, mert ők fogják meggyőzni a szüleiket majd nagyszüleiket, hogy váltsák le "hazánk ezeréves történelmének legkorruptabb kormányát". A kormányfőaspiráns egyúttal arra kérte hallgatóit, hogy vasárnapig még győzzenek meg egy-két embert.

Újabb témára áttérve azt állította, hogy Orbán Viktor "szégyenné vált Európában", a miniszterelnök nem számíthat annak a NATO-nak a támogatására, ami nélkül nem lehet megvédeni az országot. A jelenlegi kormányfő az ukrajnai háborúról "folyamatosan hazudozik", két hét alatt négyszer változtatott véleményt arról, hogy jöhetnek-e NATO-csapatok Magyarországra, és a "legszánalmasabb hazugsággal" az ellenzéket vádolja. Márki-Zay Péter kijelentette, hogy a miniszterelnök elárulta a nemzetet, a NATO-t, Európát és a kárpátaljai magyarokat is. Orbán Viktor "hazaáruló", egy hazaárulóra tisztességes magyar ember nem szavazhat - véli a jelölt.

Zárásként azt mondta, hogy vasárnap "együtt visszanyerhetjük nemzeti büszkeségüket, az egész világon legyen újra büszkeség kimondani, hogy magyar vagyok".

Karácsony: a keleti diktatúrák helyett a Nyugathoz kell tartoznunk, a békét kell szolgálnunk

Az eseményen felszólaló Karácsony Gergely főpolgármester az ország újraegyesítésének szükségességéről beszélt, megjegyezve, most az ellenzék megmutathatja, hogy "Orbán nem egyenlő Magyarországgal". Szerinte Márki-Zay Péternek van a legnagyobb esélye legyőzni a jelenlegi kormányfőt és kivezetni az országot abból a morális, gazdasági és lelki válságból, amelybe Orbán Viktor kormányzása juttatta.

Amit az ellenzék hirdet, az a demokratikus, szolidáris, zöld, európai Magyarország programja, amely nem egymással szemben, hanem egymás mellett fogalmazza meg a nemzetet és Európát, a vidéket és a fővárost - mondta az MTI szerint Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint "Putyin aljas háborúja Orbán 12 éves politikáját küldte a történelem szemétdombjára", most a történelem jó és rossz oldala között kell választani, és "nem maradhatunk Orbán Viktorral a sötét oldalon". A keleti diktatúrák helyett a Nyugathoz kell tartoznunk, a békét kell szolgálnunk.

Iványi Gábor: helyre kell állítani az ország belső és külső rendjét

Hajós András zenész az ellenzék támogatására biztatta a fiatalokat, mondván, megakadályozhatják, hogy a túlhatalom miatt Oroszország sorsára jussunk.

Iványi Gábor lelkész azt hangsúlyozta: "senki nem nyugodhat bele abba, hogy nem szabad", a választási győzelem után pedig helyre kell állítani az ország belső és külső rendjét, hiszen "ismét a tisztességes kultúrnépek közé akarunk tartozni". "Szívére tett kézzel" mondja, küzdeni akarnak Ukrajnának a szabadságáért is. "Semmi más szempont, se rezsicsökkentés, se egyéb gyáva szempontok, önző szempontok ne akadályozzanak meg bennünket, hogy mindig az igazságot cselekedjük" - mondta a lelkész.

Az eseményen színpadra léptek az ellenzéki összefogás budapesti országgyűlési képviselőjelöltjei, választókerületüket érintő fejlesztésekről beszélve, az ezekhez szükséges kormányváltás fontosságát hangsúlyozva - tudósított az MTI.