Előbb csak piaci forrásból származó információk szóltak arról, hogy benyújtotta lemondását Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára, majd maga az érintett is megerősítette azt a közösségi portálon.

Az esetleges lemondás közvetlen előzménye a Lázár János fideszes frakcióvezető és Bencsik közötti pengeváltás, amely az áramszolgáltatás nemfizetés miatti kikapcsolásának lehetőségét szigorítani kívánó Lázár-módosító kapcsán robbant ki. A frakcióvezető indítványa - amely a nem fizető áramfelhasználók kizárását szigorítaná azzal, hogy a rendszerhasználati díjakból származó tartozásnál megszüntetné a kikapcsolás lehetőségét − értetlenséget szült piaci szereplők körében is. Lázár ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a szigorítás a fogyasztók érdekét szolgálja, Bencsik pedig "a szolgáltatók érdekeit képviseli". Az államtitkár egy közösségi oldalon korábban azt írta, a javaslat inkább veszélyeztetné a villamosenergia-ellátás biztonságát, mintsem erősítené azt. Az áram árának nagyjából a fele a rendszer használatával kapcsolatos költség, az integrált lakossági számlák azonban nemigen adnak lehetőséget "csak" ezek megspórolására. Az önkormányzatoknak azonban annál nagyobb mozgásteret adna a változtatás, közben azonban piaci vélemények szerint a hálózatüzemeltetőket is ellehetetlenítené. Lázár megjegyzésére Bencsik egy közösségi oldalon úgy reagált, "stílus maga az ember", majd hozzátette, mindezt szívesen megbeszélte volna Lázárral, "de már értem, hogy miért nem keresett meg. Ő már eldöntötte, hogy soha sem fog velem egyetérteni. Ettől én még nyugodtan fogok aludni".

Az utóbbi vita nem az első volt a két politikus közötti energetikai összecsapások között. Az év elején Lázár az áram kötelező átvételi rendszerébe nyúlt volna bele egy huszárvágással csökkentve a támogatási mértéket, ezzel gyakorlatilag felrúgva a szaktárca és a szakma nem sokkal korábban megszületett egyességét. Úgy tudjuk, Bencsik már abban az időszakban is fontolgatta lemondását.