A tervezett korrupcióellenes hivatal jogkörének biztosításához olyan jogszabály-módosításokat terveznek, amelyeket feles többséggel is meg lehet valósítani, egyelőre ez a realitás. Polt Péter legfőbb ügyész leváltásához kétharmados parlamenti többséget kellene szereznie az áprilisi választáson az ellenzéki pártoknak, így ezzel egyelőre nem számolnak - derült ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nyilatkozatából, amit a Partizán című műsornak adott.

A korrupcióellenes hivatal nem nyomozóhatóság lenne, a feladata lesz a törvényalkotó-koordináló munka, ami a korrupciót nehezítő szabályok kidolgozásával foglalkozik, továbbá a nyomozóhatóságoknál a nyomozások újraindítása vagy elindítása, a jogi felelősségre vonás biztosítása, hogy a korábbi ügyeknek „legyen következménye”.

Hadházy megjegyezte, hogy a hivatal állami dokumentumokba, szerződésekbe, illetve azok részleteibe is betekinthetne, továbbá a korrupciós ügyekre kialakított állami bűnüldöző szerveket is beszámoltathatná - idézte Hadházyt a hvg.hu.

A politikust tárca nélküli miniszterként kérte fel a munkára Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt. Hadházy akkor vállalja ezt a feladatot, ha a pozícióhoz jogkörök is tartoznak.