Járványügyi adataink továbbra is javulást mutatnak, de még mindig ápolnak a kórházainkban súlyos eseteket. Szerencsére minden lehetőségünk megvan a védőoltások felvételére, jelenleg hatféle - Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm, Janssen  -  vakcina áll ehhez rendelkezésre - kezdte mai beszámolóját Müller Cecília.

Elmondta, hogy ma is érkezik 200 ezer adag második körös Szputnyik vakcina, ez az utolsó szállítmány a kétmillió darabos megrendelésből, amiért köszönetet mondott az Orosz Föderációnak. A továbbiakban Szputnyik már korlátozottan áll az oltakozásra várók rendelkezésére. A Szputnyik mellett még Sinopharmra és AstraZenecára lehet időpontot foglalni - tette hozzá.

Keddi statisztika

493 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 792 879 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 99 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 792 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 583 802 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 180 285 főre csökkent. 3282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 379-en vannak lélegeztetőgépen.
 A fiatalok oltási kampányára térve elmondta, a 200 ezer 16-18 év közötti fiatalból összesen 90 ezren regisztráltak, 80 százalékuk már időpontot is foglalt az oltásra. A regisztrációról lekésők - 6000 fő a határidő lejárta után, hétvégén jelezta az igényét  - ma fognak sms-t kapni az időpontfoglalási lehetőségről. Müller Cecília megköszönte a fiatalok és a szüleik oltással kapcsolatos aktivitását.

A világban folyó oltási kampány számait is ismertette: 174 országban 1,29 milliárd adag vakcinát adtak be eddig,  egy nap alatt 20,8 millió adag volt a legtöbb. Az EU-ban átlagosan napi 3 millió ember kap oltást, ezzel 30 százalékos az átlagos átoltottság, míg a magyarországi 44 százalékos - részletezte.

A vakcinákra térve kifejtette, a háziorvosoknál  Sinopharm, Janssen és Moderna áll rendelkezésre.

Ma érkezett 334 620 adag Pfizer, amivel első és második körös oltásokat végeznek.

A tisztifőorvos azt, kérte, aki még nem regisztrált, tegye meg.

 Az indiai mutánsra vonatkozó, egyetlen felolvasott kérdésre azt mondta,  a kórokozók azonban nem állnak meg a határokon, ezért nincs kizárva, hogy nálunk is fel fog bukkanni, de Magyarországon mind a mai napig még nem azonosítottak indiai mutánst.