A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit csak a lakosság harmada tartja jónak, a megkérdezettek 51 százaléka szerint pedig összességében is inkább rosszul kezelték a járványhelyzetet – derült ki a Publicus Intézet kutatásából, amit a Népszava megbízásából készítettek. A magas halálozási adatok miatt tízből nyolcan elégedetlenek fogalmaztak meg kritikát.

A keleti oltóanyagok elfogadottsága nem, vagy alig változott március óta, a kínai Sinopharmot például márciusban és április végén is a megkérdezettek csupán alig fele (49 százalék) fogadta volna el, míg a Szputnyikot 47 százalékuk. A Pfizert korábban még a megkérdezettek több mint háromnegyede adatta volna be magának, most hét százalékponttal kevesebben (69 százalék) tennének így. A Moderna a márciusi 56 százalékról 45-re esett vissza. Az AstraZeneca 45-ről 38 százalék rontott.

A felmérés készítő megkérdezték a válaszadókat, hogy szerintük miért döntött az Orbán-kormány a veszélyhelyzet egészen őszig tartó meghosszabbításáról. A válaszadók több mint fele szerint azért, hogy a parlament megkerülésével dönthessenek fontos kérdésekről. Valamivel kevesebben gondolják úgy, hogy a cél az ellenzéki előválasztás megszervezésének nehezítése, de még azt is elképzelhetőnek tartja minden negyedik ember, hogy a lépéssel esetleges tüntetéseket akarnak megelőzni.