Megnyílt Magyarország új brüsszeli konzulátusa, ami azért is fontos, mert minél nagyobb a világban a bizonytalanság, annál fontosabb, hogy az állam biztonságot tudjon nyújtani a magyar embereknek bel- és külföldön egyaránt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben.

Minél súlyosabb a bizonytalanság a világban, annál fontosabb, hogy biztonságot tudjunk nyújtani a magyar embereknek otthon Magyarországon és a világ minden pontján

– fogalmazott, majd rámutatott, hogy erre az utóbbi években számos alkalommal bizonyítékot szolgáltatott az élet, például a koronavírus-járvány idején több mint tízezer magyar állampolgárt kellett hazaszállítani.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy hazánk érdekeinek képviseletéhez személyes jelenlétre van szükség, és ezt felismerve az elmúlt nyolc évben számos új nagykövetséget és konzulátust nyitottak világszerte, így a számuk mára elérte a 135-öt, és a folyamat nem fog megállni.

A miniszter elmondása szerint

az új konzulátusra 400 millió forintot fordítottak,

és a cél az volt, hogy a lehető legkulturáltabb körülmények között, a lehető legtöbb munkaállomáson tudják kiszolgálni az ügyes-bajos dolgaikat intézni kívánó embereket, köztük a belga fővárosban élő mintegy húszezer magyart.