A koronavírus-járvány okozta válságot a könyvkiadás is megsínyli, az elmaradó könyvhét és a könyvfesztivál nagyon megnehezítette a helyzetet, ahogy a könyvesboltok bezárása is - írja a Könyves Magazin nyomán a Világgazdaság.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) kérdőívekkel próbálta felmérni, hogyan állnak most a könyvkiadók, illetve milyen tendenciákat érzékeltek az idei évben.

Összesen 59 teljes körűen kitöltött kérdőívet kaptak vissza a kiadóktól. A válaszok kiértékelésénél azt is figyelembe vették, hogy 2020 első két hónapja még "jól" indult, és ez bizonyára ellensúlyozta az első 9 hónap számait.

A felmérés alapján a legfontosabb megállapításaik a következők:

  • Az első 9 hónap könyveladásból származó árbevétele a kiadók 62,71 százalékánál csökkent az előző év azonos időszakához képest.
  • Az első 9 hónapban a megjelent címszám a kiadók 76,27 százalékánál volt alacsonyabb
  • Az utolsó negyedévre tervezett és már megjelent címek száma az 59 kiadó 66,1 százalékánál csökkent és 18,64 százalékánál nőtt negyedéves összevetésben.

Az MKKE szerint a vírushelyzet alakulásától, a megszorító intézkedések mértékétől függ, hogy mi lesz a karácsonyi szezonban, hogy alakulnak majd a forgalmi mutatók.

Bíznak benne, hogy 2020. karácsonyán a könyv lesz a legnépszerűbb ajándék.