Az élelmiszer drágulása jelenti a legnagyobb problémát – többek között ez derül ki az Aegon friss, reprezentatív kutatásából, amiben a magyar embereket kérdezték anyagi helyzetükről, kilátásaikról. 

A válaszadók 60 százalékának romlott az életszínvonala az utóbbi félévben, minden negyedik ember érzi úgy, hogy változatlan körülmények között él, 15 százalék pedig úgy vélte; jobb anyagi helyzetben van, mint korábban.

Az életszínvonal romlásának fő oka

A magyarok borúsan gondolkodnak a jövőt illetően: 56 százalék vélekedik úgy, hogy tovább romlik majd az életszínvonala, 26 százalék bízik a javulásban és közel minden negyedik szerint semmi sem változik majd.

Arra is rákérdeztek, melyik gazdasági tényező okozza a legnagyobb életszínvonal romlást az emberek életében.

A válaszadók döntő többsége, 65 százalék mondta azt, hogy az élelmiszer drágulásában látja a legnagyobb problémát.

A növekvő energiaárakat kevesen nevezték meg (gáz: 6 százalék, villany: 4 százalék), mint az életszínvonaluk romlásának fő okozóját. Az üzemanyagárak drágulásában 9 százalék látja a kiváltó okot, a megtakarítások elinflálódásában ugyanennyien. A felmérésnek a pesszimista jövőkép mellett vannak pozitív üzenetei is.

A magyarok kétharmada nem tud félretenni

A megtakarításokról kiderült, korábban minden második ember tudott félretenni, ma minden harmadik ember képes erre, a válaszadók kétharmada (66 százalék) pedig biztosan nem tud majd félretenni a közeli jövőben.

A magyar lakosság számára a biztonságérzet rendkívül nagy jelentőségű, tudják, hogy a tartalékképzés fontos. Ennek létjogosultságára a válságok még inkább ráirányítják a figyelmet. Akár minimális megtakarítás is jelentős biztonságérzetet ad az emberek mindennapi életéhez.

Az adatfelvételt az NRC piackutató cég végezte 2022. november- decemberében telefonhívással, összesen 1500 fős mintán. A kutatás reprezentatívnak számít nemre, korra, régióra és településtípusra.