Újabb módosító javaslat jelent meg rezsiügyben, ezúttal az Országgyűlés kormánypárti többségű fogyasztóvédelmi bizottsága terjesztett elő egy tervezetet, "a földgázellátásról szóló 2008 . évi XL. törvény módosításáról" szóló, április 26-án a fideszes Németh Szilárd István által benyújtott törvényjavaslathoz.

A még folyamatban lévő javaslathoz érkezett módosító szerint a palackos és vezetékes PB-gáz lakossági ára nem haladhatja meg a 2012. december elsején a szolgáltató által alkalmazott, általános forgalmi adót is tartalmazó ár 90 százalékát. A korábbi verzióban még 2012. december 31-e szerepelt viszonyítási dátumként. Az indoklás szerint a módosítás biztosítja, hogy a csökkentés azon esetekben is az eredetileg szándékozott célnak megfelelően érvényesüljön, amikor (..) "mintegy megelőző lépésként 2012 decemberében áremelésre került sor".

Emellett a javaslat új változata a bizottsági módosító értelmében kiterjesztené a kapcsolt termelésszerkezet átalakítási hozzájárulás, illetve kiegyenlítő hozzájárulás fizetési kötelezettségét is. Ezentúl a hazai termelésű földgáztermelők mellett a távhő- és kapcsoltan hőtermelő társaságok részére a biztonsági földgázkészletből értékesítő földgázkereskedőknek is fizetniük kell majd a hozzájárulást. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) legutóbb, a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete alapján 2011 elején értékesített 285 millió köbméter földgázt az 1,2 milliárdból az MVM Zrt. és az E.On Földgáz Trade Zrt. számára, információk szerint a piacinál kedvezőbb áron. A gázüzletág (tárolás és kereskedelem) Magyar Villamos Művek Zrt. általi megvásárlásával e téren nyilvánvalóan változás várható. (Az MSZKSZ honlapján található adatok szerint jelenleg 819,74 ezer köbméter földgázt tartalmaz a biztonsági készlet.)

Az intézkedés vélhetően a rezsicsökkentés miatt a távhőszektor számára korábban elhatározott közel 10 milliárd forintos idei többlettámogatás fedezetéül szolgál. A szolgáltatók így idén 50 milliárd forint feletti támogatást kap a negatív tételek ellensúlyozására.

A törvény a javaslat szerint a korábbiakban tervezettnél egy hónappal később, június elseje helyett július elsején lépne hatályba.