A részvénypiac forgalma a héten 67,084 milliárd forint volt az előző héten elért 60,90 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével emelkedtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte, a Magyar Nemzeti Bank kedden a várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre, ezzel 7,75 százalékra csökkent az alapkamat. A kamatdöntés után megjelent közleményében a jegybank azt írta, hogy az áprilisban megkezdett új szakaszban a monetáris tanács a korábbinál lassabb ütemben haladva, adatvezérelten dönt az alapkamat további mérsékléséről. Virág Barnabás, az MNB alelnöke úgy nyilatkozott, hogy továbbra is reálisnak tartja a korábban megfogalmazott célt, miszerint nyárra a 6,5-7,0 százalékos tartományba csökken az alapkamat – írja az MTI. 

Az Equilor elemzői kitértek arra, hogy kéthetes ultimátumot adott a kormány az üzemanyagárakkal kapcsolatban a kereskedőknek, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette: a kormány döntése szerint amennyiben két héten belül nem térnek vissza az üzemanyagárak a régiós átlaghoz, be fognak avatkozni.

Céláremelések érkeztek az OTP-re. A Goldman Sachs 20 700 forintról 22 600 forintra, míg a Citi 19 300 forintról 19 620 forintra emelte az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárát, az ajánlás mindkét banknál változatlanul vétel.

Fontos bejelentések hangzottak el az OTP pénteki közgyűlésén. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató arról beszélt, hogy akár 50 százalékos diszkonttal is hajlandó eladni az oroszországi leányvállalatát. Emellett elmondta, hogy kötelező erővel nem bíró ajánlatot adtak egy EU-n belüli hitelintézetért, ami az OTP eddigi legnagyobb felvásárlása lenne. Arról is beszélt Csányi Sándor, hogy ukrán állami tulajdonú bankok privatizációja iránt is érdeklődnek.

A héten a Magyar Telekom árfolyama 3,13 százalékkal csökkent. A részvény 898 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 2,86 milliárd forint volt.

Az OTP árfolyama 4,55 százalékkal emelkedett a héten, a papír 17 710 forinton zárt pénteken, 32,27 milliárd forintos heti forgalom mellett.

A Mol 1,49 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 3004 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 6,66 milliárd forint volt.

A Richter árfolyama 3,9 százalékkal emelkedett, és 9200 forinton zárt pénteken, a részvény a héten 12,74 milliárd forintos forgalmat ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 6015,58 ponton zárt a héten, ami 9,82 ponttal, 0,16 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

Hatalmas tranzakcióval vásárolt be a Mol a Waberer’s-ből

A hulladékgazdálkodás után a szállítmányozásban is megvetette a lábát az energiacég.

A részletekről ITT írtunk bővebben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!